Најновије

АМЕРИЧКО ИСТРАЖИВАЊЕ: Србија и Црна Гора више воле Русију и Кину него Америку и НАТО

Грађани Србије и Црне Горе су највише наклоњени Русији и Кини, а већина има негативан став према НАТО пакту, наводи се у истраживању.

Русија и Америка (Фото: РИА Новости)

То је показало је истраживање Националног института за демократију из Вашингтона (NDI) „Западни Балкан између Истока и Запада“.

Истраживање је спроведено у четири земље (Црна Гора, БиХ, Србија и Македонија) и обухвата ставове грађана и извештавање медија о страним факторима, преносе црногорске „Вијести“.

Наклоњеност црногорских грађана Русији, Кини и ЕУ је на сличном нивоу док се САД котирају боље него у Србији где се САД и ЕУ котирају негативно у односу на Русију и Кину.

У Црној Гори је, према истраживању, упркос чланству у НАТО-у, већина испитаника исказала негативан став према највећој војној алијанси.

Кад је реч о региону, грађани БиХ деле проевропску оријентацију, али су Срби, Бошњаци и Хрвати подељени по ставовима о Русији и НАТО-у. У ентитету Федерација већу подршку има Запад, док пропорционално у ентитету Република Српска већа подршка је на страни Истока

Истраживањем је обухваћена и веза између медијског извештавања и ставова грађана на Западном Балкану.

У Црној Гори, наводи се у истраживању, Запад и Кина медијски су представљени углавном у позитивном контексту, док је Русија приказана у негативном контексту.

Медији у Србији највише извештавају о ЕУ, САД и Русији. Русија и Кина су углавном представљене позитивно, док се о САД и ЕУ извештава углавном неутрално, или негативно када је реч о Америци. У Србији се, наводи се у истраживању, види веза између медијског извештавања и ставова грађана.

Како се америчка ноћна мра остварује, погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С/Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Порука српске војске НАТО окупаторима у Призрену

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА