Најновије

РАДА ТРАЈКОВИЋ ОТКРИЛА ШТА СЕ СПРЕМА НА КОСОВУ: Следи укидање такси следеће седмице, а ево и како

Српска политичарка са Косова и Метохије Рада Трајковић рекла је данас да ће, према њеним сазнањима, следеће седмице бити суспендована такса за робу из Србије и Босне и Херцеговине, а да ће "највероватније до краја фебруара", Александар Вучић и Хашим Тачи потписати споразум од три тачке.

Рада Трајковић (Фото: Јутјуб)

Према њеним речима, у једној од тачака биће наведено “да Србија нема ништа против да Косово буде члан међународних организација”. Трајковић је рекла да је народ у Грачаници, као и на читавом Косову и Метохији “потпуно збуњен” и да су Срби, посебно у енклавама, веома уплашени за своју будућност.

Што се тиче суспендовања таксе, Трајковић каже да се очекује да чланови Владе Косова наредне седмице прегласају премијера Рамуша Харадинаја и на тај начин би се избегли ванредни избори. Истичући да се читав пакет тумачи као амерички пројекат, Трајковић каже да је велика збуњеност и међу Албанцима и да не зна чиме ће то да резултира.

На питање како тумачи изјаву команданта НАТО крила за Европу адмирала Џејмса Фога да у споразуму који је потписао Тачи 2013. године стоји да Косовске безбедносне снаге не могу да улазе на север без искључиве сагласности КФОР-а, Трајковић је рекла да то значи да Тачи то није могао да потпише сам са собом.

- Он је тај споразум потписао са Вучићем, чиме је Београд практично прихватио да Војска Косова буде формирана као један од главних елемената суверенитета Косова, али да на север може да пређе само уз одобрење команде КФОР-а - навела је Трајковић.

Додала је да и Србија има сличан споразум да не може да уђе са војним снагама на север Косова без одобрења команданта КФОР-а, тако да је осећај да је север Косова нешто што ће бити дефинисано споразумом Тачија и Вучића у фебруару.

Говорећи о могућем разграничењу, Трајковић каже да Албанци говоре да ће им припасти 90 одсто територије севера Косова. На питање да ли верује да је Харадинај добио обећање да подела неће бити дефинисана уговором који ће потписати Вучић и Тачи, Трајковић је рекла да “према албанским изворима, он није добио гаранцију од Џона Болтона за територијалну целовитост Косова, коју је тражио као услов за укидање такси”.

Шиптарски терориста нестао пред суђење. Погледајте ОВДЕ.

Извор: FoNet

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рада Трајковић открива: Тачи и Вучић су на једном истом задатку

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА