Најновије

АМЕРИЧКИ ШАМАР ХАРАДИНАЈУ: Ево ко постаје премијер Косова због такси!

Командант Националне гарде Ајове и високи званичник Пентагона генерал-мајор Тимоти Ор отказао је посету Косову зато што Влада Косова није суспендовала таксе са робу из Србије и БиХ, тврде приштински медији на албанском језику.

Рамуш харадинај (Фото: Јутјуб)

Кабинет премијера није коментарисао ову тврдњу, док познаваоци политичких прилика поручују да отказивањем посете америчка администрација шаље јасне поруке Косову.

Да је посета генерал-мајора америчке војске Тимотија Ора Косову отказана, потврдио је и портпарол америчке амбасаде на Косову Ричард Меи, који је за портал Коха.нет изјавио да отказивање посете има везе са таксама које је увела Влада Косова.

„Можемо потврдити да је посета генерала Ора отказана због такси на производе из Србије и Босне. Немамо других коментара о предстојећим посетама или планираним тренинзима”, рекао је Меи.

На позив председника Скупштине Кадрија Весељија одржан је састанак о дијалогу са Србијом. Састанку су присуствовали председник Косова Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај, копредседавајући тима за дијалог Фатмир Љимај и чланови тима Енвер Хоџај и Висар Имери. Како је саопштено из Скупштине, на састанку се разговарало о процесу завршне фазе дијалога, са посебним нагласком на платформу за дијалог, за коју се очекује да ће ускоро бити усвојена у Скупштини Косова.

„Учесници састанка су се сложили да сви представници косовских институција треба да се удруже у пружању подршке платформи за дијалог. Такође је наглашено да јединство на политичкој сцени јача међународни положај Косова у процесу дијалога“, наводи се у саопштењу.

За председницу Европског покрета Срба на Косову Раду Трајковић отказивање посете високог званичника Пентагона долази након одбијања амбасаде САД да премијеру Рамушу Харадинају изда визу, што је, како оцењује, јасно упозорење Трампове администрације Косову.

„Највероватније је да је то договорена акција у смислу санкционисања почетка непослушности Косова у односу на ту администрацију, али не мора да значи да ће то бити нека трајна стратегија, јер је и Америци стало до Албанаца као већинског народа на Косову, зато ово видим као једну врсту опомене“, додала је за РТК2 Трајковићева.

Стручњак за Европско право професор Бљерим Бурјани поручује да се што пре мора пронаћи решење за уклањање такси, не искључујући могућност реконструкције владе или да парламент гласовима посланика укине таксе.

“Верујем да Европска унија и САД полако губе стрпљење, што није добро за Косово. Ако господин Харадинај не жели да повуче таксе, онда то може да уради парламент са својим мандатом, а то би било добро решење и за господина Харадинаја, у супротном, може се десити реконструкција владе, где очекујем да господин Кадри Весељи постане премијер”, рекао је за РТК2 професор Бурјани.

Посета генерала Ора била је планирана од 16. до 18. фебруара, на 11. годишњицу проглашења независности. Косовски званичници америчког генерала сматрају потврђеним пријатељем Косова, који је допринео успостављању сарадње Националне гарде Ајове и Косовских снага Безбедности.

Прочитајте ОВДЕ ко је гурнуо прст у око Словенији и Хрватској.

Извор: РТК2

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Харадинај: Таксе остају док Београд не призна Косово!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА