Најновије

ИРАН ОДБРУСИО САД: Непријатељ не може од нас да тражи да напустимо регион! Он мора да га напусти!

Техеран је одбацио амерички позив да повуче своје снаге из земаља Блиског истока, саопштивши да је "непријатељски" Вашингтон онај који треба да се врати кући. 

Трамп и Рохани (Фото: Синхуа/Правда)

Док се америчке снаге почињу повлачити из Сирије, Вашингтон се све више брине да Техеран не постане превише стациониран у ратом разореној Сирији. САД су у више наврата осудиле Иран због његовог присуства у Сирији, где Техеран има "војне саветнике".

Заменик команданта Револуционарне гарде Ирана узвратио је Вашингтону речима: "Непријатељ не може од нас да тражи да напустимо регион. Он мора да га напусти. ”

"Помоћи ћемо сваком муслиману било где у свету", додао је бригадни генерал Хосеин Салами.

Није први пут да је Иран одбацио америчке захтеве да обузда свој "утицај". Прошле седмице, помоћник врховног вође али Хамениа, али Акбар Велајати, упозорио је да “без обзира да ли желе или не, Американци морају напустити Сирију".

Присуство Ирана у Сирији све више иритира САД од када је председник Трамп најавио повлачење 2000 војника из Сирије, где су били од 2015. године. Међутим, у недавном интервјуу председник Трамп је рекао да жели да задржи неке снаге у региону како би "заштитио Израел" и "припазио на Иран".

Међутим, одлука о повлачењу већине америчких снага изазвала је негативне реакције код куће, где су политичари подигли на узбуну ради оживљавања "Исламске државе", те да ће Сирију оставити отворену за Иран и Русију.

С друге стране, Сирија је позвала војне саветнике из Исламске Републике, као и руску војску да помогну у борби против тероризма. Присуство америчких војника Дамаск сматра "кршењем суверенитета и агресијом".

Америчку "заверу" против Техерана такође је осудио ирански председник, с обзиром да земља данас слави 40 година од исламске револуције.

"Присуство људи данас на улицама широм исламског Ирана, значи да непријатељ никада неће достићи своје зле циљеве", рекао је председник Хасан Рохани великом броју људи на улицама Техерана.

Маршеви се одржавају у градовима широм Ирана. У Техерану се узвикују пароле "Смрт Израелу, смрт Америци, Трамп идиот", праћене овацијама истовремено изражавајући лојалност врховном вођи.

Један натпис је гласио: "За велику несрећу Америке, револуција је напунила 40. годину."

Данашњи дан означава крај краљевске владавине у Ирану, када је ајатолах Рухолах Хомеини 1979. године основао Исламску Републику.

Прочитајте ОВДЕ како је то Иран запретио Израелу и шта ће сравнити са земљом.

Извор: vostok. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто је америчко-ирански однос тако компликован?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА