Најновије

ИЗА КУЛИСА ПРИШТИНСКЕ БОРБЕ ЗА ВЛАСТ РАТУЈУ И ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ: Под чијом контролом су Тачи, Весељи и Харадинај?

Иако је распрострањен утисак да су главни косовски играчи миљеници Запада и у добрим односима са свима, од Берлина преко Брисела до Вашингтона, то није тако,јер како се наводи, тројица албанских лидера раде заједно али се истовремено свако бори за више моћи у Приштини.

Харадинај и Тачи (Фото: Јутјуб)

Према сазнањима, Немци избегавају Хашима Тачија и Берлин не може да му опрости што је пре неколико година одао агенте њихове службе БНД.

Од тада председник привемених приштинских институција за немачку администрацију није поуздан партнер и не играју на њега. Немачка има засад чврст став да договор који би водио разграничењу територија не може да прође. Тачи, међутим, говори управо о таквом решењу. Тачи је на вези са кабинетом саветника америчког председника за националну безбедност Џона Болтона.

То практично значи да је администрација Доналда Трампа та која га контролише.

У САД један део истог естаблишмента је против корекције граница и модела таквих решења на Балкану, али Болтон, како се наводи, гура ову причу.

"Међу косовским Албанцима је мање више изражен став да Тачи мисли да ће оваквом политиком коју подржавају Американци и договором који постигне са Београдом, продужити свој политички живот. Чињеница је, међутим, да ми поштујемо Америку, али давање дела насе територије Тачију не доноси поене на терену. Суд му и поред односа са Американцима виси као мач изнад главе", каже виђенији приштински бизнисмен за Блиц који је желео да остане анониман.

Косовски премијер Рамуш Харадинај највише слуша свог брата, сада посланика Даута. Харадинаја "држе" Британци мада не директно. Веза се одвија преко Ардијана Ђинија, заменика у Харадинајевој Алијанси за будућност Косова који је, према сазнањима, британски држављанин.

Британци су чврстог става да нема разграничења, а тај став заступа и Харадинај. Британци добро знају ко је Харадинај, чиме се бавио и у какве је послове сада умешан, али тренутно као и сви остали, играју са "овима" или "онима" у зависности од сопствених интереса, пише Блиц.

Када је реч о страним администрацијама, како је већина ЕУ држава против поделе а став Британаца и Немаца бар засад јако чврст, нема сумње да ће подржати сваког и све само да се овај сценарио поделе спречи.

Лист поставља и питање има ли оних који играју на више страна и одговара да је то председник косовске скупштине Кадри Весељи.

Човек из сенке, вештији и окретнији играч од Тачија и Харадинаја заједно. Весељи се не експонира много, делује из позадине и према наводима извора, ради за најмање две или три обавештајне агенције истовремено.

Стари "шиковац", бескрупулозан и према проценама упућених у косовску сцену, на крају ће и Тачију и Харадинају доћи главе - ако га ови не пошаљу у Хагу, наводи лист.

Весељи слови за старог обавештајца. Према сазнањима, нема чак ни свој лични мобилни телефон: када треба некога да позове, он од људи у околини позајми телефон. Исти извор додаје да понекад користи телефон за једнократну употребу.

Помиње се и премијер Албаније Еди Рама за кога се каже да су његове изјаве махом неутралне, али да је све око Косова повезано с њим.

Шта Шешељ каже о тзв. војсци Косова прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Божидар Спасић: Харадинај је дивља свиња која је пуштена из шуме

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА