Најновије

ФАНТАСТИЧАН СНИМАК ИЗ КАБИНЕ МИГА-А! Ловац Гадафијевог наследника пресрео слуге запада изнад Либије (ВИДЕО)

У путничком авиону који је пресрео МиГ-23 се налазило медицинско особље. Они су кренули у помоћ оружаним формацијама Владе националног јединства, које подржавају западне земље на челу са САД.

МиГ 23 (Фото: Јутјуб)

Ловачки авион МиГ-23БН који се налази у ратном ваздухопловству либијске армије маршала Халифа Хафтара, пресрео је путнички авион који је летео изнад нафтних поља Ал-Фил где је успостављена зона забрањеног лета, и где се иначе и даље изводе активна борбена дејства.

После пресретања летелице, исти авион је био принуђен да слети на један од аеродрома под контролом либијске националне армије. У њему су се налазили лекари, који су ишли у мисију помоћи оружаним формацијама Владе националног јединства, које подржавају западне земље на челу са САД.

МиГ-23 (НАТО класификација Flogger) је совјетски ловачко-бомбардерски авион, с променљивом геометријом крила. Летелица је развијена шездесетих година 20. века, у ОКБ Микојан. Представља први совјетски борбени авион треће генерације.

Претпоставља се да је произведено више од 4000 летелица МиГ-23 у различитим модификацијама. Коришћени су у многим државама, а у некима су још увек у оперативној употреби као што је случај са Либијом. МиГ-23 је карактеристичан и по томе што је то последњи пројекат кога је започео велики совјетски и руски авио-конструктор Артјом Микојан. Умро је у току његове реализације, 9. децембра 1970. године.

МиГ-23 се користио у више ратних сукоба, а највише на Блиском истоку.

Сиријска војска стављена је на највиши степен приправности након што је извршен израелски напад на њихове положаје у покрајини Ал-Кунеитра. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА