Најновије

Функционер полиције умешан у убиство гардиста?!

Саша Рељић, бивши официр Војске СЦГ који живи у Москви, на саслушању у тужилаштву поводом убиства гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића 5. октобра 2004. у касарни на Топчидеру, рекао је да је војнике ликвидирао високопозиционирани припадник МУП! Рељић је, иначе, први обелоданио да су војници убијени због 1,5 тона кокаина који је био сакривен у касарни на Топчидеру.

Убиство гардиста, реконструкција (Фото: Јутјуб)

Рељић је исказ дао крајем октобра прошле године, када је детаљно изнео сва сазнања о злочину на Топчидеру, који је и после више од 14 година нерасветљен, а убице на слободи.

Спремали хапшење

- У својству грађанина саслушан сам 2015. у СБПОК пред вишим тужиоцем. Објаснио сам да ме је у пролеће 2006. звао функционер БИА из Зрењанина који ми је тражио контакт с тадашњим председником Србије Борисом Тадићем како би му предао досије о крими-групи шверцера кокаина који је скриван у касарни на Топчидеру - рекао је Рељић.

Како је додао, у нарко-групу био је убачен оперативац који је прикупио све неопходне информације о дилерима и спремао њихово хапшење.

- Тај функционер је преко посредника добио позив од директора БИА Радета Булатовића, који му је наредио да престане да се бави групом и дрогом. У међувремену, функционер полиције из Зрењанина дојавио је нарко-банди да им је БИА на трагу. Тројица полицајаца убрзо су зауставила возило у којем је био оперативац убачен у групу и брутално га пребили. Како би склонили дрогу, јер није била договорена смена у касарни, убили су двојицу стражара, а потом изнели наркотике и камионом их одвезли према Мађарској - испричао је Рељић у тужилаштву.

Он је објаснио да је функционер БИА остао при томе да жели да преда досије Тадићу, али се уместо са њим у једном ресторану у Улици војводе Степе састао са покојним Миодрагом Ракићем, Тадићевим шефом кабинета, и још једном особом, где им је у Рељићевом присуству предао досије.

Убили затвореника

- Након што ме је у медијима поменуо Тадић, чуо сам се с једним пензионисаним полицајцем из Зрењанина који ми је потврдио да је полицијски функционер дојавио нарко-групи да је БИА упратила кокаин и да су се бавили тим високопозиционираним припадником МУП, о чему постоје и извештаји у Београду. Он ми је рекао и да су тај функционер и још два полицајца 2002. убили неког затвореника у дворишту болнице у Новом Саду. Такође, тај полицајац у пензији потврдио је и да функционер стоји иза ликвидације гардиста - открио је Рељић на саслушању.

Он је затражио да о његовој изјави тужилаштво не обавештава СБПОК јер су му једном приликом на бензинску пумпу довели поменутог функционера полиције, представили га другим именом, да би се он потом распитивао о смрти војника. Тек касније Рељић је сазнао да је тај човек заправо онај кога су довели у везу са злочином у касарни на Топчидеру.

Путин довео Рељића

Председник Русије Владимир Путин, који је 17. јануара дошао у званичну посету Београду, са собом је повео и Сашу Рељића. Рељић, који сада живи у Москви, био је у руској делегацији која је била у пратњи шефа Кремља током његовог доласка у српску престоницу.

Рупа у огради и мистериозни комби

Пуномоћници родитеља убијених гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића затражили су својевремено од ЈКП "Паркинг сервис" у Београду информацију о томе због чега су вече пре убиства уклонили све цивилне аутомобиле паркиране у близини војног објекта Караш, где се догодила трагедија. Адвокати породица страдалих младића су дошли до података да је те ноћи "требало да се обави важан транспорт", као и да су се становници околних зграда жалили да им паук никада раније није носио возила.

Како су медији писали, у време убиства гардиста, у једном делу ограде око војног објекта била је рупа поред које је био паркиран комби ужичких регистрација. Чији је тај комби и шта је тамо радио никада није истражено.

Тадић: Формирана независна комисија

Борис Тадић је на саслушању у СБПОК пред тужиоцем говорио о томе ко га је обавестио о трагедији на Топчидеру, које кораке је предузео како би случај био расветљен, али и о сазнањима о скривању хашких оптуженика у том војном објекту.

- Миодраг Ракић ме обавестио да су настрадала двојица гардиста, па сам му издао налог да прибави информације о том случају - рекао је Тадић и додао да је на седници Врховног савета одбране закључено да је због супротстављених извештаја о смрти војника неопходно да се формира независна комисија са Божом Прелевићем на челу, тадашњим министром унутрашњих послова.

Чињенице

Испаљено 20 метака

Миловановић и Јаковљевић били на одслужењу рока

пронађени мртви у кругу војног објекта на Топчидеру

испаљено 20 метака, од којих су три погодила Јаковљевића

војна комисија закључила да је реч о убиству и самоубиству

независна комисија утврдила да су гардисти убијени

3Д форензичка анализа потврдила да је реч о ликвидацији

Вештачења у истрази

Октобар 2004. прва истрага коју је извршила војна комисија закључила је да је Јаковљевић убио Миловановића, а потом извршио самоубиство

Децембар 2004. независна комисија која је формирана на иницијативу Високог савета одбране СЦГ закључила је да је гардисте убила трећа особа

Ааприл 2008. налазе независне комисије потврдила је и ФБИ лабораторија Квантико у Вашингтону

Новембар 2008. супервештачење Љубише Драговића такође одбацује могућност самоповређивања или самоубиства

Булатовић: То је потпуна лаж!

Раде Булатовић је рекао да су Рељићеви наводи да је он стопирао истрагу против нарко-групе потпуна лаж.

- Ја сам био у Државној комисији која је противно војној истрази утврдила да се не ради о убиству и самоубиству, већ да су гардисти убијени - навео је Булатовић.

Спорни детаљи

место злочина није било обезбеђено

никада није урађена ДНК анализа пушака

парафинска рукавица узета од настрадалих војника и тројице из страже

у касарни је у тренутку злочина било 16 људи

Криза Вучићеве власти, сад је извесно, биће дуга и тешка, али он има начин да је пресече! Прочитајте ОВДЕ још детаља.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Случај Топчидер: Истрага вођена у погрешном смеру

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА