Најновије

ЈЕЗИВА ИСТИНА! ФРАПАНТНИ ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Људи умирали у мукама од НАТО отрова! Од 1999. сваке године пораст је броја оболелих!

Број оболеле деце до 18 година од малигних болести крви и мозга у знатном је порасту и, почев од 1999, сваке године је све већи. Неки токсин је деловао на ту децу, а ако знамо да је током бомбардовања бачено много отрова на Србију, види се јасна веза, открива председник скупштинске Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Дарко Лакетић.

НАТО бомбардовање (Фото: Јутјуб)

Прелиминарни резултати научномедицинске студије показују пораст учесталости малигних болести, а нарочито леукемије код деце од пете до девете године.

- Студија се базира на генерацијама које су рођене и живеле након НАТО бомбардовања, које су и најосетљивије. Захваљујући подацима Института за јавно здравље "Батут" прикупљена је комплетна медицинска документација целе популације. Сви подаци говоре о узлазним трендовима оболевања од леукемије и тумора мозга. Када истраживање буде завршено, имаћемо најтачније и најрелевантније податке и бројке и више нико нестручан неће моћи да тврди да осиромашени уранијум није штетан, као што се дешавало до сада - каже др Лакетић и објашњава:

- Ту је било толико токсина који су опасни за људски организам, гађане су трафостанице, одакле је испарило изузетно опасно уље пирален, бенземи, па разни отрови због бомбардовања фабрика боја и лакова, рафинерија... Почев од 1999, сваке, али сваке године имате пораст броја оболелих!

Лакетић би као посебно контаминиран регион издвојио Пчињски округ, а каже да их је у процесу истраживања веома потресла посета Врању...

- Од 40 људи који су непосредно након бомбардовања ишли да чисте или ограђују Пљачковицу, наравно без заштитне опреме, живе смо затекли једва њих 15. Већина је преминула од малигних болести и већина је имала неку кожну манифестацију, од црвенила до отворених рана на кожи...

Према његовим речима, прикупљена је комплетна документација из научномедицинског и правног истраживања комисије италијанског парламента која је утврђивала повезаност осиромашеног уранијума са смрћу италијанских војника који су били у међународним мисијама, укључујући и Космет, и доказала да постоји повезаност.

Посланици незаинтересовани

Др Дарко Лакетић тврди да је прошло скоро два месеца откако је свим посланицима у Скупштини послат извештај ове прелиминарне студије, али нико није контактирао с њим.

- Очекујем да ће бар неко дати неке сугестије или огласити се... Не знам да ли ће Србија тужити неког, али држава врло озбиљно ради на свему овом. Када се заврши студија и све недвосмислено докаже, мислим да би био ред да државе које су нас бомбардовале сада помогну финансијски. Било да дају новац за чишћење животне средине, да се уради деконтаминација или да помогну превенцији, раном откривању и лечењу становништва од ових болести. Сматрам да је то најмање што могу да ураде - каже Лакетић.

Стопа морталитета порасла за 36 одсто

Слободан Чикаревић, председник Друштва Србије за борбу против рака, каже да су осиромашени уранијум и други радиоактивни материјал остали у нашем ваздуху, у земљи, води, биљкама...

- Од деловања канцерогених материја до њиховог системског развоја треба да прође пет до 10 година. До наглог скока системских малигних тумора и лимфома долази 2006. године, стопа инциденције се тад повећала за 59 одсто, а морталитета за 108 одсто. Током последњих пет година од тумора је умрло за 140 одсто више људи него пре 10 година. Стопа морталитета 1998. године, пре бомбардовања, од рака износи 230 људи на 100.000 становника, а 2017. била је 313 грађана на 100.000 становника, значи укупно се повећала за 36 одсто. То су фрапантни подаци! - каже Чикаревић.

Бројке

15 тона осиромашеног уранијума бачено је на Србију

300 деце годишње у Србији оболи од неке малигне болести

4,5 милијарди година је време полураспада уранијума у природи.

Којих су то 5 сценатрија КиМ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА