Најновије

НАТО СЕ ПРЕИСПИТУЈЕ: Да ли су Столтенберг и чланице заиста разочаране због косовске војске и такси и шта ће предузети?

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг каже да су неке НАТО чланице разочаране због увођења пришинске таксе на робу из Србије.  

Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

Он је додао да незадовољство постоји и због неправовремене одлуке о трансформацији Косовских безбедносних снага.

Они су јасно дали до знања да безбедносне снаге на Косову морају да поштују међународне обавезе, укључујући и Бриселски споразум, што подразумева да се неће кретати на Северу Косова без сагласности НАТО и КФОР”, поручио је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу пред дводневни састанак министара одбране. 

Столтенберг је најавио да ће министри обране НАТО у четвртак у Бриселу разговарати о ситуацији на Косову и ангажману са Косовским безбедносним снагама. 

- Нисмо још донели одлуке, али смо рекли да ћемо проценити ниво НАТО ангажмана јер неколико савезника сматра да је одлука о трансформацији КБС у војску дошла у погрешно време, а њих неколико је разочарано због такси - каже Столтенберг. 

Генерални секретар НАТО каже да се без обзира на разговоре о "нивоу ангажмана са КБС", основни мандат КФОР на Косову неће мењати. 

КФОР је операција која траје већ 20 година и њен мандат је заснован на Резолуцији Савета безбедности УН. Он доприноси стабилности, штити све људе и доприноси стабилности и ширег региона. То ће се наставити и остати непромењено”, закључио је Столтенберг.

НАТО приспитује сарадњу са КБС

Министри одбране НАТО земља током предстојећег, дводневног, састанка у Бриселу размотриће ниво своје подршке Косовским безбедносним снагама након промене њиховог мандата у војску Косова. 

Састанак почиње сутра и завршава се у четвртак. 

- Нисмо још донели одлуке, али смо рекли да ћемо проценити ниво НАТО ангажмана јер неколико савезника сматра да је одлука о трансформацији КБС у војску дошла у погрешно време, а њих неколико је разочарано због такси на робу из Србије и БиХ - најавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. 

У седишту НАТО у Бриселу оцењују да је мисија КФОР значајно допринела стабилности Западног Балкана у последњих 20 година. 

Током дводневног министраског састанка у седишту НАТО у Бриселу пред разговора о мисији на Косову, размотриће се и друге НАТО мисије широм света са фокусом на Авганистан, Ирак као и операције на мору. 

Чланице Северноатлантске алијансе првог дана састанка разговараће о односима са Русијом у контексту Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета (ИНФ) , а састанка ће завршти расправом о сарадњи НАТО са ЕУ и јачању ЕУ улоге у Алијанси.

Прочитајте ОВДЕ да ли Харадинај пркоси Америма или игра игру?

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Таксе Косова ће им се обити о главу јер немају алтернативу српској роби.

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА