Најновије

ИД КРИЈЕ 40 ТОНА ЗЛАТА У СИРИЈИ: Ево где тачно

Сиријска опсерваторија за људска права тврди, на основу "потврђених извештаја", да је могуће да Исламска држава (ИД), која се суочава са притиском у свом последњем упоришту у сиријској покрајини Деир Ез Зор, крије брдо злата прокријумчареног из других делова Сирије и суседног Ирака, као и милионе долара.

Злато и новац (Фото: Pixabay)

Рами Абдулрахман, челник ове организације са седиштем у Великој Британији, казао је јуче за "Глас Америке" да има потврду са терена да ИД држи 40 тона злата у златним полугама у Сирији.

"Те количине злата под контролом држи група ИД од краја 2017, посебно у џепу у источној Сирији", додао је он.

Рами је рекао да се у "потврђеним извештајима" његове организације наводи да је злато, заједно са милионима долара, нагомилано у покрајини Деир Ез Зор.

Наводи се да је, по тврдњи Сиријске опсерваторије за људска права, нејасно да ли су златне полуге закопане у селу Багуз, скривене у тунелима испод границе Сирије и Ирака, или у областима које су недавно заузеле Сиријске демократске снаге (SDF), које уживају подршку САД.

"То злато је украдено из Централне банке Мосула (у Ираку), од сиријске економије која је била под контролом ИД и од продаје сиријских и ирачких антиквитета, попут антиквитета прокријумчарених из Палмире који су продати кријумчарима и трговцима преко Турске", навео је Абдулрахман.

Наводи се да је коалиција коју предводе САД и која подржава борце СДФ у њиховом последњем походу на ИД у источној Сирији, саопштила да није упозната са таквим извештајима.

Портпарол коалиције, пуковник Шон Рајан, поручио је за "Глас Америке" да они истражују ове тврдње.

Наводи се да терористичка организација Исламска држава држи чврсто Бангуз, а у суботу су снаге SDF започеле коначни притисак за уништење џихадистичког самопрокламованог калифата. Званичници СДФ процењују да тамо има око 3.000 џихадиста ИД, већином странаца, који су одлучни да се боре до смрти.

СДФ је саопштио да је њихово напредовање успорено нагазним минама, самоубилачким нападима и тиме што екстремисти користе цивиле као људски штит.

Набил Хасан, администратор кампа Ал Хол у области Ал Хасаках на североистоку Сирије, казао је за "Глас Америке" да је више од 23.000 људи напустило сопствене домове током последњих недеља усред борби и да се очекује да ће људи наставити да беже док се борбе настављају у области.

Подсећа се да се џихадистички самопрокламовани калифат у једном тренутку проширио на велике делове Сирије и суседног Ирака. Према Оперативној групи за финансијску акцију из Париза (FATF), ИД зарађује милионе долара кроз контролу банкарског тржишта, нафтних и гасних поља, таксе, изнуђивање и крађу реликвија.

"Интернешенел бизнис тајмс" је објавио да је током 2014, Исламска држава украла скоро 450 милиона долара и велику количину златних полуга из Централне банке Мосула.

Сиријска организација "Раку масакрирају у тишини" известила је у јуну 2015. да је Исламска држава толико далеко отишла да је изливала кованице "Исламски динар", а објављивала је и фотографије показујући златнике са ознакама ИД.

Подсећа се да је коалиција коју предводе САД током година водила агресивну кампању која је циљала финансије Исламске државе, посебно кроз сужавање територије ИД, извођење ваздушних удара на залихе новца ИД и онеспособљавање нафтних поља групе.

Наводи се да су војни званичници САД почетком 2016. објавили да су у америчким ваздушним ударима на постројење за дистрибуцију новца ИД у Мосулу уништени милиони долара.

Ирачки и курдски званичници објавили су да се ИД окренула другим изворима финансирања, тежим за праћење. Ови званичници рекли су за "Вашингтон пост" прошлог децембра да су лидери ИД опрали десетина милиона долара инвестирајући у легитимне бизнисе широм Блиског истока током последњих година. Они су известили да је велика количина злата и новца такође закопана у ирачкој пустињи.

"Глас Америке" преноси навиоде Колина Кларка, експерта за терористичко финансирање у Суфан групи, да је ИД можда сакрила резерве злата и новца како би помагла своје побуњеничке акције широм региона и када калифат буде физички нестао.

"Након што калифат територијално падне, могуће је да ће се мале ћелије екстремиста окупити око преосталих благајни као би поново изградили могућности организације и регрутовали нове чланове", рекао је Кларк.

Шта ће Иран, Русија и Турска урадити у Идлибу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Златна валута ИД

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА