Најновије

ЧВРСТО РЕШИЛИ ДА ФОРМИРАЈУ МОДЕРНУ ПВО: Недавно су повукли признање Косова, а сад набављају руски „Панцир-С1“

Република Бурунди се нада да ће ускоро потписати купопродајни уговор за набавку руских хибридних ракетно-топовских система 96К6 „Панцир-С1“. Иначе, ова држава је недавно повукла признање Косова.

Панцир С (Фото: mil.ru)

„Ради се о веома захтевном процесу, који ће се ускоро привести крају“- оптимистичан је амбасадор ове државе и додао „према информацијама које су ми доступне, верујем да ћемо све завршити до краја ове године“- одговорио је Бизиман на питања новинара, када би се ови преговори могли завршити.

Амбасадор је напоменуо да је Република Бурунди веома заинтересована за развој војне сарадње са Руском Федерацијом,  наравно колико то дозволе финансијске могућности његове државе .

 „Ми у Бурундију смо издвојили најважније аспекте у систему одбране које желимо да унапредимо. Наравно да наше жеље морају да буду у складу са нашим финансијским способностима да то све испратимо. Оно што је најважније јесте да смо ми демонстриралу пуну решеност да набавимо руску војну технологију у циљу јачања наше безбедности“- рекао је амбасадор Републике Бурунди а пренео интернет портал РИА Новости.

Претходне године је на међународни сајам наоружања у војне технике „Армија-2018“ дошао министар одбране Републике Бурунди Емануел Нтахомбукје. Он је том приликом истакао да је његова држава заинтересована да набави одређен број ПВО система кратког домета „Панцир-С1“.

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада, у свим метео условима без обира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу. Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20км/ висини 15км, док топовима покрива даљину до 5000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Недавно су Русија и Бурунди потписали споразум о војној сарадњи. Он предвиђа да ове државе унапреде међусобне контакте кроз реализацију активности кроз мировне мисије.

Република Бурунди је источно-афричка држава која се налази у региону великих језера. Граничи се са Демократском Републиком Конго на западу, Руандом на северу и Танзанијом на истоку и југу. Ради се о једној од најмањих држава у Африци без излаза на море. Највиши врх државе је планина Хеха (2685м), главни град је Гитега. Већинско становништо чини народ Хуту.

Што се тиче оружаних снага, ова република  располаже са око 30,000 војника. Од совјетске/руске технике војска поседује са 30 борбено-извиђачких оклопних аутомобила БРДМ-2, 20 лаких оклопних транспортера БТР-40, 10 оклопних транспортера БТР-80, 18 вучних хаубица Д-30, 12 вишецевних лансера ракета БМ-21 “Град”, ЛПРС ПВО кратког домета 9К32 “Стрела-2”, 100-150 ПА топова ЗУ-23. Ту се налазе и 2 нападна хеликоптера Ми-24, као и 2 војно-транспортна Ми-8.

Ново Путиново оружје потискује САД и ЕУ на маргине. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА