Најновије

ХРВАТИ ЋЕ БИТИ ТОПОВСКО МЕСО У ВЕЛИКОМ РАТУ! Лазански открио ко ће бити прва мета руског нуклеарног удара!

У Београду је одржана прва сесија Мегатренд форума, а на уводном предавању говорио је наш новинар и аналитичар Мирослав Лазански на тему Међународног положаја Србије.

Лазански (Фото: Медија центар Београд)

Аналитичар Лазански је говорио на тему Међународног положаја Србије, са посебним освртом на безбедност и на навигацију међународног геополитичког простора Републике Србије.

Предавању су присуствовали ректор Универзитета Мегатренд Миодраг Јевтић, државни секретар Александар Гајовић, бивши премијер Србије и потпредседник Владе Југославије Никола Шаиновић, академик Љубиша Ракић, и многи други еминентни гости.

Аналитичар Лазански је предавање почео прегледом пута који је Србија прешла од распада Југославије, па до данас.

Највише у очи упадају грешке које су бивше власти починиле, у геополитичком простору деведесетих година, као што је допуштање Хрватима да искористе Покрет Несврстаних током лобирања за своју независност, али и катастрофалне грешке начињене после 5. октобра, када су тадашње власти чврсто „привезале“ српску спољну политику за НАТО „брод“.

– Власт која је дошла после 5. октобра није диверсификовала своју спољну политику, него се ослањала пре свега на НАТО, Вашингтон и Брисел. Москва, а посебно Пекинг, били су потпуно игнорисани. Све до 2012 године, до доласка Српске напредне странке на власт, имали смо једну искључиву оријентацију на Запад.

Тај заокрет резултира све јачом војном, економском и дипломатском позицијом Србије на међународном плану.

– После 2012 године почели смо да се више бавимо односима са Москвом и са Кином, прво на економском плану, а потом и на политичком плану, тако да је данас спољна политика Србије добро уравнотежена, имамо коректне односе са Бриселом, а одличне односе са Кином и Русијом.

Наш аналитичар је затим на сасвим добар начин окарактерисао пут Србије у Европску унију.

– Наш пут у ЕУ није довођен у питање, али за љубав је потребно двоје, и потребно је видети да ли ће нам бити узвраћена та љубав.

О политици војне неутралности коју води наша земља господин Лазански је рекао да је одлично решење, а ево и зашто:

– Оно што је такође битно напоменути је да после 2012 године, наша војна политика јасно дефинисана као војна неутралност, и то се показало као изузетно добро решење, и могу вам рећи, да је онај ко је то дефинисао и урадио урадио јако добру ствар. Таква политика је изузетно исправна, поготово у контексту садашње безбедносне ситуације у Европи, по питању изласка САД из Споразума о ракетама средњег и кратког домета.

Затим се Лазански осврнуо и објаснио проблеме који могу проистећи из таквих кратковидих потеза Запада, пре свега САД. Земље које дозволе да Американци стационирају своје ракете на њиховој територији, и упере их према Русији ће имати страховите последице у случају заоштравања ситуације.

– Онај који ставља те ракете је прва мета руског нуклеарног удара.

Он се затим осврнуо на војну сарадњу коју Војска Србије одржава са НАТО чланицама и са Оружаним снагама Руске Федерације. Док вежбе са НАТО снагама представљају углавном санитетске вежбе са земљама чланицама из окружењу, попут Бугарске и Румуније, вежбе са Русима имају борбени карактер, и представљају праву проверу борбене способности Војске Србије.

Поводом притисака земаља НАТО алијансе, да Србија попусти под њиховим притисцима, као на пример Хрватска, наш аналитичар је рекао следеће:

– За сада одолевамо притисцима НАТО, и нећемо слати трупе на границе Русије, пошто не желимо да се суочимо са руском војском као што су неке суседне земље то урадиле. Хрватска је на пример послала трупе у Балтичке државе, на границе Русије. Никада српски војник није био ни на Источном фронту, за разлику од Хрвата. Нити конфронтиран са руским војним снагама. Ми то не желимо и нећемо да дозволимо. НАТО војници са балкана су трећа лига они ће бити и остати топовско месо за алијансу.

Пред сам крај предавања Лазански је објаснио зашто је Србије регионална војна сила, посебно са изузетним јачањем војске последњих година. Војни буџет Републике Србије је повећан за 35 посто у односу на претходну годину, авијација добија нове МиГ-ове, који је чине непобедивом у целом региону, док копнена војска добија велики број нових борбених возила и личног наоружања, за шта би издвојили унапређену верзију тенкова Т-72 које ће Србија добити од Русије.

Руси приказали модернизовани ракетни систем „Бал. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански анализира оружје и војну технику Републике Српске

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА