Најновије

АНАЛИЗА КОЈА ЋЕ ВАС ШОКИРАТИ: Велика светска сила пала на колена, повлачи се из Немачке, ево колико тенкова им је остало

Није више много преостало од некадашње војне моћи Велике Британије.

Британски тенкови (Фото: Јутјуб)

Пуних 75 година је британска армија заједно са француском „стајала на Рајни“ и омогућавала стратешку контролу над Немачком. Међутим, Лондону је већ 2010-те постало јасно да нема новца за даље издржавање такве армаде.

Зато је објавио да ће своју Рајнску армију (20.000 војника и официра) постепено вратити кући. Прво је био одредио: да ће је до 2035-те преполовити. Убрзо је било решено да до 2015-те буде преполовљена, а потпуно повучена до 2020-те.

Дакле: кроз нешто више од годину дана.

Британска армија сада броји само 147.000 војника и официра јер је последњих година смањена за 42.000.

Додуше, копнена војска је смањена за само 7.000, али је зато број артиљеријских оруђа скресан за 40 одсто.

Британија је почетком 90-их имала 1.200 тенкова и 3.200 оклопних борбених возила пешадије и оклопних транспортера. А данас има само 246 тенкова „Челенџер-2“ и до 139 у резерви.

Британска авијација данас располаже само са 123 борбена авиона „Тајфун“ (21 је школско-борбени), а у ратној резерви има само 16.

Располаже и са 57 ловаца-бомбардера „Торнадо» GR4.

Значајно се смањила и ратна морнарица.

За последњих десет година, Велика Британија је остала без 24 брода и већ је далеко од „господарице мора и океана“ иако тренутно гради два носача авиона типа „Краљица Елизабета“.

Лондон намерава да за те бродове купи од САД 138 F-35В, али је реално купио само три.

Бивши британски премијер Дејвид Камерон признао је пре неку годину да његпва земља више себи не може дозволити експедициони корпус са више од 30.000 људи под оружјем.

Ово значи да Британци више нису способни за операције попут „ирачког рата“ у којем је Лондон саучествовао са 45.000 војника.

Тим поводом је бивши шеф Пентагона, Роберт Гејтс, са жаљењем констатовао: „Британија није више равноправни војни партнер Сједињених Држава.

Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Промоција књиге Мрежни рат против Срба.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА