Најновије

Питање за Ану Коларевић: Које су то адвокатске услуге вредне 580.000 евра? (ВИДЕО)

Иако је трансакција била 2,3 милиона евра, она никада није пријављена, иако је по закону свака трансакција преко 15.000 евра мора бити пријављена, да би тек након две године 2007. амерички надлежни органи обавестили колеге из Црне Горе, да је том приликом опран новац. Истрага о приватизацији Телекома Црне Горе траје годинама, а у априлу 2018. године је Министарство правде тужиоцима доставило преведену документацију из Сједињених Америчких Држава.

Ана Коларевић, сестра Мила Ђукановића (Фото: Јутјуб)

Из докумената суда у Њујорку произлази да америчка Комисија за хартије од вредности (СЕЦ) тврди да је адвокат Ана Коларевић (Ђукановић) примила мито у име брата Мила Ђукановића након приватизације Телекома Црне Горе 2005. Ђукановићи су то негирали. Ана Коларевић (Ђукановић) је на име услуга које је извршила за Мађар Телеком, заједно са колегом адвокатом Николом Мартиновићем добила 580.000 евра.

Наиме, Афера „Телеком“ покренута је крајем 2012. године, након што је америчка Комисија за хартије од вредности неспорно утврдила да су током приватизације Телекома направљени коруптивни консултантски уговори између Мађар Телекома и оф-шор компанија преко којих је 7,3 милиона евра „за шминкање уговора“ о приватизацији Телекома отишло високим црногорским званичницима, менаџерима Телекома и сестри актуелног председника Мила Ђукановића – Ани Коларевић.

Наиме, четири компаније преко којих је мито уплаћен су: „Актива инвест“, „Фиеста инвестмент лимитед“ која је у директној вези са Душком Кнежевићем, и „Сигма интер копр“ и „Равелинг Трејдинг СА“.

У емисији „Жива истина“ пре седам година она је казала да су то неистине, које је она једном демантовала и мислила да је на тај начин прича завршена. Телеком је 2005. године уплатио сумњиву трансакцију преко Еуромаркет банке у износу од 2,3 милиона евра, и којој се „губи сваки траг“, а коју је наводно подигао извесни словеначки плејбој Томаж Краљ.

Новац је подигнут, наводно, по овлашћењу Прегла. Казимир Живко Прегл, бивши председник Прве банке, интервенисао је око уплате 2,3 милиона евра на рачун оф-шор компаније „Актива инвест“, једне од четири компаније преко које је уплаћен мито током приватизације Телекома.

Иако је трансакција била 2,3 милиона евра, она никада није пријављена, иако је по закону свака трансакција преко 15 000 евра мора бити пријављена, да би тек након две године 2007. амерички надлежни органи обавестили колеге из Црне Горе, да је том приликом опран новац.

Одговарајући тада на питање везано за ту „трансакцију“, Коларевић је казала да она као професионлац не може да одговори на она питања за која нема увид у основна документа, те да никада није чула за Словенца Краља, као ни Прегла, и као злонамернима оценила инсинуације које се доводе у везу са њеним именом. Такође, тада је истакла да „није у реду“, ако се то тако збило, а ако је изостала реакција државних органа.

На наша питања упућена Адвокатској канцеларији Коларевић још нема одговора, а оно што нас је занимало је шта је био предмет услуга, и које је послове конкретно обавила ова Адвокатска канцеларија. Ко их је и по којој процедури ангажовао за тај посао. Ипак, основно питање и то јавно, да ли је ико икад у Црној Гори и региону за програм вишка запослених од пар стотина радника, па и више и израду колективног уговора наплатио 580.000 евра?

Према анонимној анкети редакције то уопште није никаква тарифа и цена из домена адвокатуре и све да су се ти послови обављали у више компанија у Црној Гори и нпр. Републици Србији цена би се кретала између 10 000 до највише 30 000 евра. Наручена и исплаћена документација послана ДХЛ-ом никада није стигла у Телеком. Али иако оставимо по страни астрономски износ који су добили Коларевић и Мартиновић за „наручени посао“ од Телекома, оно што је невероватна чињеница, која је изгледа промицала свих ових година, наиме, ту плаћену „израђену“ документацију, послалу су веровали или не ДХЛ-ом, и једини доказ је исечак, а та „пошта“ никада није стигла у Телеком. Не постоје други докази о том „урађеном послу“. Још је индикативнија чињеница да иако је Телеком био наручилац,  њих није исплатио Мађар Телеком, већ фирма са Маурицијуса „Сигма интер корп“.

Вучић и Тачи у директном окршају у Минхену. Погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ана Коларевић као гост емисије Жива истина

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА