Најновије

ШОК ОПТУЖБА ЕРДОГАНА: САД обучавају терористе који спроводе крвопролиће на Блиском истоку

У Сирији има 20 војних база у којима Америка обучава и наоружава терористе, рекао је турски председник.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Сједињене Америчке Државе обучавају и наоружавају терористичке групе у око 20 војних база у Сирији, а затим их пуштају да чине крвопролиће по Блиском истоку.

Ердоган се запитао чему служе те војне базе и која је њихова сврха.

"САД гаје, обучавају, наоружавају све терористичке групе. Они претварају Сирију, њено окружење и Блиски исток у поприште крвопролића. Сви треба да будемо свесни тих чињеница", истакао је Ердоган.

Председник Турске је више пута износио оптужбе на рачун Америке и њених веза са терористичким групама, нарочито после неуспелог покушаја државног удара у Турској 2016. године.

Турска се више пута суочила са терористичким нападима, а приликом последњег који се догодио првог дана октобра и за који су оптужени припадници забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК), Ердоган је изјавио да очекује конкретне кораке од савезника када је реч о подршци Турској у борби против тероризма.

"Желимо да видимо конкретне потезе пријатеља, поред порука осуде. Они треба да знају да те изјаве у којима осуђују тероризам неће излечити наше ране", рекао је тада Ердоган, пренео је Ројтерс.

Турска је после овог терористичког напада покренула акцију у Сирији, бомбардујући, између осталог, положаје курдских милитаната на северу Сирије, како је саопштило њихово Министарство одбране. 

У мају ове године, Ердоган је говорио и о захтеву сиријског председника Башара ел Асада да Турска повуче своју војску из Сирије.

"Имамо више од 900 километара границе и постоји стална терористичка претња с тих граница нашој земљи. Једини разлог зашто смо присутни војно на граници је борба против тероризма", изјавио је Ердоган.

БАЈДЕН УХВАЋЕН У ЛАЖИ: Бела кућа панично повлачи изјаву председника

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА