Најновије

ОПОЗИЦИЈА ШЕТА ЦЕЛОМ СРБИЈОМ! Демонстранти први пут на улицама К. Митровице; Малинари се дигли против Вучића (ВИДЕО)

Колона окупљених на протесту "1 од 5 милиона" кренула је у протестну шетњу, која се у Београду оџавају сваке суботе од 8. новембра прошле године.

Протест у Београду (Фото: Јутјуб)

Васина улица, којом је колона кренула затворена за саобраћај, а блокиране ће бити и друге улице у центру града којима ће се кретати. Колона би, како је планирано, требало да прође Теразијама, улицама Краља Милана и Кнеза Милоша до Таквоске и РТС-а, а затим и до Македонске и зграде дневног листа Политика.

Окупљенима су се, на почетку, обратили професорка Филозофског факултета Марија Богдановић, музичар Марко Шелић Марчело и Слађана Станковић из удружења малинара, који су се ове суботе прикључили протестима. Затражена је оставка министра просвете Младена Шарчевића, који је за бројне професоре универзитета који су подржали протесте рекао да, међу њима "нема озбиљних имена".

На почетку, говорио је један од организатора Миодраг Симовић, који је прочитао писмо студената ФПН које ће, како је планирано, заједно са осталим писмима студента бити прослеђено председнику Србије Александру Вучићу.

- Ми студенти ФПН овим путем дижемо глас против власти, скрнављења слободе. Свесни смо да много младих са факултетским дипломама одлази из земље. Одузели сте нам достојанство куповином диплома, оскрнавили сте све оно чему нас професори уче, а ваш министар (Младен) Шарчевић је све те професоре назвао неозбиљним именима. Зато тражимо његову оставку - поручили су студенти ФПН у писму, у коме су позвали колеге са других факултета да се прикључе протестима.

Професорка Марија Богдановић, која је била декан Филозофског факултета током протеста 1996/1997, рекла је да се од 1968. године грађани окупљају на платоу испред Филозофског да се боре за демократско друштво.

- У овом протесту смо заједно, као мислећи људи који хоће да живе у демократском друштву, а не затвореном. Имамо подршку и наших колега из иностранства. За министра просвете је његов ресор ништа. Живимо у друштву у коме се лична карта приликом запослења мења партијском књижицом и купљеном дипломом, а плагијати су табу тема. Ако је све добро, зато је грађанство на улицама - рекла је она.

Потом се обратила и Слађана Станковић испред малинара:

- Дошли смо да искажемо незадовољство због ситуације у којој се налазе пољопривредници и малинари широм Србије. Већ годину и по дана бијемо битку са овом влашћу која ћути над проблемом и обманама. Дижемо глас против неправде, лажних приватизација и лажних реформи које воде страху за голу егзистенцију и пропадању - рекла је она.

Окупљени носе транспаренте са натписима "Ми смо уз народ, не уз садашње и будуће лопове", "Напољу је вучје време", "Доста обећања и лажи, пензионери су гладни, а са разгласа се чују песме "Изађи и бори се", "Барбарина песма", "Враћају се деведесете"...

Марко Шелић Марчело поручио је у свом обраћању да је ту да би охрабрио људе да узму своје достојанство назад:

- Дошло је преко главе и много вишима од мене. Даље неће моћи. Ја нисам овде да се ругам крезубима, јер крезубост ме асоцира на сиромаштво и немаштину. Нисам ту да кињим оне који немају храбрости, него да их охрабрим да узму своје достојанство назад. Устаните и пробудите се. Овде сам да за све из власти тражим лустрацију, а да постоји суд за неумесно и бахато, на њега би их требало извести - река је он и наставио:

- Ти замишљаш да је најбоље друштво штрумфова, где је један главни а за њега сви исти раде. И да смо сви ми остали нико и ништа... Нећемо стати... Запамтите, мржања никада не побеђује, то чак и деца, читањем бајки, знају. До победе и до слободе, храбри људи.

Протести у Косовској Митровици

Вечерас се, по први пут, протести "1 од 5 милиона" одржавају и у Косовској Митровици.

Грађани су се вечерас окупили и на тргу Кнеза Лаза у центру Косовске Митровице, одакле ће кренути по први пут у шетњу „#1од5милиона“. Међу окупљенима су и најстарији син Оливера Ивановића, Никола Ивановић, прва супруга Оливера Ивановића Марина Ивановић, Рада Трајковић, бивши народни посланик, Драгиша Ђоковић, Ненад Радосављевић и троје активиста Локалног фронта из Краљева. Протестна шетња ће се завршити паљењем свећа на месту где је убијен Оливер Ивановић.

Како су кренули протести?

Први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у поменутом нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана управо под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Организатори протеста су формулисали и своје захтеве, а међу њима су једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића и налогодаваца напада на новинара Милана Јовановића.

Овим захтевима су у међувремену придодати и нови, међу којима је оставка министра полиције Небојше Стефановића, директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника РТС-а Ненада Љ. Стефановића.

Шта је најпознатији хрватски пензионер поручио Србима, погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Говор Николе Која посвећен Вучићу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА