Најновије

ВЕСЕЉИ ДИЖЕ РЕГИОН НА ОРУЖЈЕ: ''Хајде да се сви окупимо против Србије''

Председник опозиционе ДПК и председник тзв. косовског парламента, Кадри Весељи, изјавио је да се нада да више нема потребе за ратом на Косову, али је, каже, лично спреман да се суочи са Србијом, те позвао Македонију и Црну Гору, сада чланице НАТО, да се "сви окупе против Србије.

Кадри Весељи (Фото: Јутјуб)

"Ја ћу се суочити са Србијом као што сам се суочио пре 20 година. Иншалла (Ако да Бог) више неће бити борбе. Једанаеста годишњица независности је управо завршена. Сачувај боже да Србија пробије границу Косова, не верујем да бих могао да останем код куће. Не желим Господе Боже да се то деси, боље да ја онда настрадам него војник КБС", рекао је Весељи синоћ гостујући у емисији Рубиком на КТВ.

Весељи каже да ни на који начин не жели да удовољи жељама Србије, али да ниједним својим гестом неће дестбилизовати стање на Косову.

"Нисам у политици да се такмичим у томе да ли је јачи Хашим (Тачи), Иса (Мустафа) или Рамуш (Харадинај), ја сам само против Вучића", поручио је Весељи уверен да приштинска влада никада неће пасти због захтева Србије и због наметнутих такси на српску робу.

Приштина, према његовим речима, треба да слуша САД, које желе да зауставе руски утицај на Балкану.

"Македонија и Црна Гора су у НАТО, ми нисмо, хајде да се сви окупимо против Србије", позвао је Весељи.

Весељи, противи се реконструкцији владе у којој не би био Рамуш Харадинај, као и притисцима који се на актуелног премијера привремених приштинских институција врше зато што не жели да укине таксе наметнуте на производе из Србије.

"Рекао сам немојте вршити притисак на Рамуша, ја сам предлагач те мере... Нисмо ми овде да њега надмудримо него смо ту заједно са премијером да будемо што јачи, ми смо против Александра Вучића", рекао је Весељи синоћ у емисији Рубикон на КТВ.

У Приштини се ових дана спекулише да би актуелна влада могла бити реконструисана и да у њој више не би било Харадинаја, чији став о таксама штети односима Приштине и САД, а као могући нови партнери у коалицији помињу се опозиционе ДСК Исе Мустафе и СДП Спенда Ахметија.

Весељи, међутим одбацује ту могућност и истиче да жели да актуелна влада остане до краја мандата.

Како је пренела Коха, Весељи је рекао и да неће бити председник парламента ако буде формирана нова влада која не би радила за, како је навео, "интересе земље".

Упитан да ли би Мимоза Кусари-Љиља из Алтернативе добила подршку његове ДПК за премијера у новој влади, Весељи каже да не зна да ли је постојала таква идеја.

"ДПК је дао многе премијере", рекао је и поновио да сматра да би ова влада требало да преузме одговорност и суочи се са Београдом о питању Косова.

"Они (Београд) нас блокирају, али су барем били поштени и показали да желе моћ", рекао је Весељи.

Весељи се противи и корекцији границе са Србијом, јер, како каже, не жели Републику Српску на Косову, те најавио "уједињење Митровице".

"Мој став је јасан: нема лаких или тешких корекција. Митровица је једна и биће једна, јер то желе грађани ове две општине.

Шеф ДПС каже да се не плаши Србије, већ САД.

Приштина се, према његовим речима може повиновати САД, али се неће, како је рекао предати Србији.

Отворен је, додао је, за сваки предлог о таксама који би, како каже, требало да буде у најбољем интересу Косова.

"Решење се мора наћи у корист Косова и савезника Косова. Најважнија од свих нас је држава Косово. Нема владе, нема мандата, нема парламента важнијег од ове земље. Исто мисли и Харадинај", рекао је.

Он није прецизирао када би наметнуте таксе могле бити укинути, али и да верује да ће његов предлог, о суспензији такси на 120 дана, ускоро ступити на снагу.

Тај корак, према његовим речима, треба предузети да би дијалог с Београдом био настављен.

"Влада никада неће пасти због захтева Србије и због такси. Харадинај је забринут, али не мислим да је популиста", рекао је Весељи и додао да је оно о чему говори је да Приштина треба да слуша САД, које желе да зауставе руски утицај на Балкану.

Да ли се јавни сервис стиди Космета, погледајте ОВДЕ.

Извор; Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Малагурски о решењу за Косово

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА