Најновије

АМЕРИКА ПРОТИВ ВЕНЕЦУЕЛЕ ВОДИ РАТ 5. ГЕНЕРАЦИЈЕ: Очекивали су да Мадуро падне за 3 дана, а ево зашто је ова борба неизвесна (ВИДЕО)

У Венецуели смо усред “рата пете генерације” (Г5Г) у којем се прво убије истина, а онда се све покуша да се замени виртуалном стварношћу која служи за поткопавање и сламање народа, али и убијање идеја укорењених у циљаном друштву. У овом рату оружје и стари алати више нису корисни.

Мадуро (Фото: Правда)

“Истина је прва жртва рата”, рекао је Есхил прије 2.500 година. Виртуална стварност манипулисана широм свијета хегемонијским медијима и друштвеним мрежама жели да покаже Венезуелу као земљу у грађанском рату, али су два марша, “чависта” и опозиције, на 20. годошњицу револуције потврдила постојање чврсте демократије. Није забележен ниједан инцидент, што је медијски тероризам учинио невидљивим.

Појам рата четврте генерације амерички стратези користе за дефинисање најновије фазе рата у доба информационе технологије и глобалних комуникација. За наметање политичких, економских или социјалних планова војске више нису потребне. Војници овог рата нису борци, већ стручњаци за комуникацију у побуни и противнапад који војне операције замењују психолошким.

“Рат пете генерације”, који се такође назива и “ратом без граница”, уведен 2009. године као оперативни стратешки концепт у интервенцијама САД-а и НАТО пакта. Није важно победити или изгубити, него уништити интелектуалну моћ непријатеља, присиљавајући га да тражи компромис, користећи било које начине, чак и циљану употребу оружја.

Масовни медији и друштвене мреже су саставни део шеме овог рата, а циљ је кроз дуготрајне психолошке операције генерирати дестабилизацију становништва, покушати утицати на колективну психу, рационалност и емоције, као и на њихову политичку лојалност и способност да се одупру.

“Након што је Вашингтон покренуо план за њезин одлазак, многе присталице венецуеланске опозиције и њихови амерички спонзори су мислили да ће влада председника Николаса Мадура брзо пасти”, известио је амерички лист Волстрит Журнал.

Новинари Дејвид Лундхау и Хуан Фореро изјавили су за ВСЈ да је било оштрих критика оних који су “минирали” план с обећањем да ће то бити операција од 24 сата и да ће три недеље након самопроглашења Хуана Гваида у Венецуели “бити све нормално”.

“Ко је осмислио план у Каракасу и продао га у Вашингтону, то је учинио с обећањем да ће се, ако Гваидо направи први корак и земље Јужне Америке и САД стану иза њега, војска побунити и Мадуро ће отићи”, рекао је високи амерички званичник за ВСЈ. Амерички новинари с правом тврде да што дуже Мадуро остаје на власти, ти је већа вероватноћа дугог застоја.

“Ова ситуација ће повећати ризике за имиџ Трампа као насилника који узрокује регионалне кризе, док нове америчке санкције погоршавају ионако тешку економску ситуацију земље”, пише ВСЈ и додаје како постоје озбиљни ризици за венецуеланску опозицију у њеним покушајима да унесе “хуманитарну помоћ” у Венецуелу, подсећајући да су међународне агенције као што је Црвени крст навеле да ту помоћ не могу да дистрибуирају јер би се то сматрало сврставањем на једну од страна у политичкој ситуацији у Венецуели.

Трамп је наставио с провокацијама је одао почаст терористи Оскару Перезу, одговорном за напад на седиште Врховног суда и Министарства унутрашњих односа, правде и мира у Каракасу у јуну 2017. Одао је почаст и раду Давида Смоланског, бившег градоначелника и бегунца из Ел Хатиле, држава Миранда. Они су “хероји” потребни да се оправда његов “еп о херојима Венецуеле”.

Сва његова дела су катастрофа. Од игнорисања изабраног председника Мадура и препознавања лажног председника Гваида до фрустрираних покушаја да подели Боливарске националне оружане снаге. Исто је катастрофалан покушај с испоруком хуманитарне помоћи и најавама војног напада или инвазије на венецуеланску територију од Трампа и његових саветника.

Европска унија је ове недеље упозорила на опасност од војне ескалације у Венецуели, два дана прије доласка мисије Контактне групе која латиноамеричкој земљи покушава наметнути поновно одржавање председничких избора.

Сједињене Државе су у Атлантском океану, код обале Флориде, распоредиле ударну групу челу с носачем авиона. Флота укључује крстарицу, четири разарача, нуклеарни носач авиона класе Нимиц и најнапредније америчке борбене авионе и бомбардере.

Економиста Паскуалина Куркипо је истакла како учинак једностраних присилних мера које намећу Сједињене Државе генерира губитке од 34 милијарде долара. У то укључује једнострано блокирање банкарских рачуна, повећање трошка међународних зајмова због финансијског ризика земље, препреке које стварају мултилатералне организације, блокирање финансијске имовине, случај Цитго, повећање трошкова операција транспортна и триангулација у набави нужних роба.

Томе се мора додати 95 милијарди долара губитака због пада производње од 2016. до 2018. године, што је последица напада на валуту. Ови губици од 129 милијарди долара нису последица лоше управе у Каракасу, већ су узроковани криминалним радњама САД-а. Овај износ је еквивалент вредности производње земље за цијелу годину или 30 задовољења потребе за храном и лековима, или 10 година болничке и амбулантне бруге, или 6 година увоза залиха робе за крајњу потрошњу, или инострани дуг ког треба платити у 20 година.

Успркос свему, лажи корпоративних медија нису успеле да осигурају планирано спровођење државног удара. Мадуров “одлазак у року од 24 сата” и три недеље за “успоставу демократије” у земљи је план који је пропао. Након месец дана војска Венецуеле не показује знакове нестабилности или раскола. Штавише, након најаве да су САД оформиле нападачку група у водама Флориде, ваздухопловство Венецуеле је провело вежбе са симулираним гађањем противбродским пројектилима.

“Рат пете генерације” Пентагона и даље траје, али су шансе за победу сваким даном све мање. Последња опција за Трумпа може бити војна, али она тражи жртве и још новца за рат у којем америчкој војсци и савезницима нико не може гарантовати победу.

Пентагон разрађује нову стратегију за ратовање против Русије и Кине. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com/ Н. Бабић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА