Најновије

БЕОГРАД ДОБИЈА СПОМЕНИК У ЧАСТ ХЕРОЈИМА СА КОШАРА: Обележје јунацима биће постављено до 23. јуна! (ВИДЕО)

Београд ће овог лета, на двадесету годишњицу Битке на Кошарама, на Косову у време НАТО агресије, подићи споменик у част херојима са Кошара. Место споменика још није дефинитивно одабрано, а највероватније ће браниоци Србије из 1999. године достојан монумент добити недалеко од булевара који носи њихово име.

Битка на Кошарама (Фото: Јутјуб)

Иза иницијативе да се у Беогаду подигне споменик погинулим припадницима Војске Југославије стоји њихов ратни командант, пуковник у пензији Љубинко Ђурковић. Он је изјавио да се нада да ће то обележје бити постављено до 23. јуна када се обележава 20 година од одбране карауле Кошаре.

- Споменик је завршен још крајем прошле године, а тренутно се налази у Београду, на Теразијском платоу. Био сам командант тим јунацима, а 108 погинулих хероја обавезује мене и читав наш народ да им се одужимо. Радује ме што је иза те иницијативе стао велики број грађана, медија и удружења - рекао је Ђурковић.

Аутор споменика је вајар Миша Роган, а његова уметничка визија херојства официра и војника ВЈ наћи ће се на постаменту који ће по избору локације употпунити споменик. Одлуком челника државе и градских отаца, биће одата почаст и радницима РТС-а погинулим у бомбардовању 1999. године. План је да поред постојећег споменика, буде уређен посебан меморијал који ће чинити целину са спомеником "Зашто?". У истоимени споменик-меморијал највероватније ће бити преуређен простор код улаза у зграду Телевизије из Абердареве улице. Ову иницијативу једногласно је усвојила Комисија за подизање споменика.

Мило Ђукановић је урадио све што је могао против Србије и српског народа. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости, Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Битка на Кошарама 1999. године била је једна од најтежих и најхеројскијих борби српских војника.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА