Најновије

Шта никако не треба да радите у Турској?! Схватите ово веома озбиљно!

Турска је последњих година једна од најпожељнијих туристичких дестинација у свету. Богата историја и култура, бројне знаменитости, природне лепоте, добра храна...само су неки од разлога зашто туристи желе да посете ову земљу.

Капали чаршија или Гранд базар у Истанбулу (Фото: Јутјуб)

За разлику од листа које вам саветују шта да урадите у некој земљи, “Бизнис Инсајдер” представља нешто другачије - листу ствари које не треба да радите када сте у Турској. 

Немојте да посетите само Истанбул 

Обавезно посетите и друге градове и регије. Одморите се на Медитерану, обиђите древне рушевине у Ефесу, лутајте пределима Кападокије, удахните свежи ваздух у одмаралишту Ајдер у провинцији Ризе. 

Не наручујте филтер кафу 

Обавезно пробајте турску кафу која се припрема на традиционални начин и служи у малим шољицама. У Турској је испијање кафе ритуал уз који се узима предах од свакодневних обавеза. У сваком граду постоје специјализовани кафићи који уз кафу нуде и прорицање будућности из шољице. 

Не идите у скупе спа центре 

Уместо тога посетите традиционалне турске хамаме у којима влада опуштајућа атмосфера. У Османском царству хамами су били важан део турске културе који је служио као место за социјализацију. 

Не купујте у тржним центрима 

Посетите локалне и историјске базаре. Најпознатији је свакако Велики базар или Капали чаршији. Али, Кемералти у Измиру или локални базари у предграђима Анкаре много су аутентичнији примерци турске културе. 

Не брините о калоријама и килограмима 

Испробајте све што нуди богата турска кухиња. Свака регија има свој специјалитет, а нека од најпознатијих јела су фузија различитих култура. Турска кухиња сматра се једном од три главне светске кухиње због разноликости рецепата, употребе природних састојака, укуса и арома који утичу на сва чула и због свог утицаја на остале кухиње широм Европе, Азије, Блиског Истока и Африке. 

Не очекујте да се ваше “не” прихвати 

Ово се посебно односи на јело, јер су Турци веома гостољубиви и једноставно неће прихватити ваше “не” када је храна у питању. У овој земљи је уобичајено да се храна прекомерено нуди јер се сматра да се гости стиде да сами траже још. 

Не носите слушалице док шетате 

Откријте различите жанрове музике у зависности од регије у којој се налазите. Од класичне турске музике до народних и модерних песама. Ово је посебно изражено у Истанбулу на чијим улицама можете чути музику разних жанрова. 

Не пропустите церемоније 

Ако вам се пружи прилика да присуствујете неком венчању, искористите је. Занимљиве су и традиционалне церемоније сликања тела каном. Искусите и чари светог месеца Рамазана када се за време ифтара бесплатно служе невероватна јела. Посетите и сему, дервишки ритуал који ће вас оставити без даха.

НАСА је пред великим сензационалним открићем. Погледајте ОВДЕ.

Извор: B92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прича о Истанбулу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА