Најновије

ПОДГОРИЦА КЉУЧА: На улицу нас је извео ДПС! Ближи се дан слободе! (ВИДЕО)

Више хиљада људи на трећем протесту “Одупри се - 97.000”, упркос изузетно хладном времену Организатори затражили оставке Савета и директора Јавног сервиса Поручено да нема здравог ткива у ДПС-у и да се ближи “дан слободе”.

Протест у Подгорици (Фото: Јутјуб)

Организатори протеста “Одупри се 9700” тражили су оставке генералног директора РТЦГ Божидара Шундића и чланова Савета, поручујући да Јавни сервис служи Демократској партији социјалиста (ДПС) а не грађанима. Више хиљада протестаната је синоћ завршило протестну шетњу испред зграде РТЦГ, засипајући је ролнама тоалет папира и скандирајући “Лажови”. Протестанти су правили буку бубњевима, вувузелама и скандирањем док се на РТЦГ емитовао централни Дневник.

Један од организатора протеста Омер Шаркић поручио је да је Јавни сервис данас као деведесетих година прошлог века.

“Тражимо да Савет и генерални директор РТЦГ одмах поднесу неопозиве оставке. Доста је било њихове бруке и буке. То није Јавни сервис него партијско-пропагандни сервис. Тридесет година она свађа, дели, уместо да нас информише и едукује. Наша бука током њихове пропагандне емисије нека буде одговор”, казао је Шаркић.

Поручено је да ће нови протести бити организовани наредне суботе када ће бити испостављени нови захтеви. Организатори су поновили захтеве за оставке председника Црне Горе Мила Ђукановића, премијера Душка Марковића, специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића и поручили да неће прекидати протесте док државне институције не буду слободне и независне. Током протеста испред државних институција било је приметно појачано присуство полиције, али нису забележени инциденти. Полицајци нису носили опрему за разбијање демонстрација, осим кордона код РТЦГ и припадника који су се налазили у пролазу између зграде Владе и Скупштине Црне Горе. Један од организатора Демир Хоџић позвао је грађане да не дозволе провокације и инциденте. Он је поручио да свакога ко покуша да изазове инциденте протестанти избаце из колоне.

“Ово су ненасилни протести и тако ће остати. Ако неко покуша да прави проблеме, тај није дeо нас”, казао је он и поручио да у Црној Гори нема праведних инситуција.

Протест је почео на Тргу независности где се окупило више хиљада људи који су скандирали “Ми смо држава” и “Хоћемо правду”. Међу окупљенима је било и посланика опозиције, а протестанти су скандирали “Мило лопове”, “Катнићу одлази”, “Оставке” и “Сви на улице”. Протестна шетња, коју су предводили организатори носећи банер “Одупри се 9700” кренула је Херцеговачком улицом, Булаваром Светог Петра Цетињског до платоа испред РТЦГ. Док су кордони полиције чували зграду РТЦГ, протестанти су се окупили на платоу испред Вектре а говорници обраћали са импровизоване бине. Протестанти су палили бакље, бацали ролне тоалет папира и носили транспаренте са називима афера које су потресале Црну Гору и приватизованих фирми. За протест је био организован и превоз из других градова, а током протеста нису се носила партијска и национална обиљежја.

Књижевница Јелена Милошевић поручила је да тајна слободе почива у храбрости и позвала грађане да покажу храброст. Она је казала да су грађанима ускраћене слободе и нису једнаке за све. Милошевићева је позвала на ослобођење институција.

“Слободни смо док не прекршимо неки од закона. Да ли смо ми ти који кршимо законе? Нисмо. Ипак, у затвор не иду они који свакодневно крше законе”, казала је она.

Професорка Мара Шћепановић рекла је да Универзитет подржава протесте и позвала студенте да се придуже демонстрацијама.

“Сваког дана ће нас бити све више. Они нека виде да је ово крај, али не почетак краја већ онај коначни. Они други који су остали кући нек не дозволе да им буде свеједно. Од тога се човек никад не опорави”, казала је она, док је Славиша Грубиша казао да је близу дан слободе.

“Иза ових протеста стоји Демократска партија социјалиста (ДПС), због њих смо на улици”, поручио је Грубиша.

Бечић: Нема више напада међу опозиционарима

Председник Демократа Алекса Бечић поручио је да ставља вето на све међусобне нападе у опозицији, док се не смени власт.

“Лично сам у претходних неколико година примио много жестоких удараца од колега из опозиције, на личном и на политичком плану. Све то остављам са стране. То је иза нас. Што се мене и Демократа тиче, стављам вето на све међусобне нападе у било ком облику све док не сменимо власт и ослободимо државу и њене институције. Настављамо као што то радимо ових дана, показујемо јединство у стварима које нас спајају”, рекао је Бечић током протестне шетње у Будви.

Он је на протестном скуп под називом “Готов је! Не бој се” казао да опозиција треба да пошаље јединствену поруку да без испуњења услова за слободне изборе, нема више избора у Црној Гори. Бечић је поручио да тајкуни никада више неће управљати Будвом и Црном Гором из “њихових апартмана и харема”.

Лидер Демоса Миодраг Лекић истакао је да се грађани на барикадама боре са одлучношћу да дође до демократских промјена.

“Последњим аферама се осећа задах трулежи, распада... Неко Мила Ђукановића упоређује за Светим Петром, како је Свети Петар направио први милион”, рекао је Лекић и поручио: “Овде влада група која је отуђена, нећемо да будемо таоци мафије. Мора бити побједа демократије у Црној Гори. Они ће за Сен Тропе и Дубаи, а ми у Улицу слободе”.

Предсједник Црногорске Владимир Павићевић казао је да су Будвани били храбри на изборима 2016. године, истичући да је њихова храброст сада потребна свима у Црној Гори. Он је оценио да Црна Гора данас није стабилна држава јер су њене институције остављене без икаквог легитимитета и грађани им не верују.

“Поручујемо да ћемо се борити да Црна Гора буде стабилна, демократска држава”, рекао је Павићевић.

Абазовић штитио полицајце

Иако током протестне шетње није било инцидената, неколико демонстраната је у једном моменту покушало да пробије кордон полиције код зграде РТЦГ. Док су се демонстранти кошкали са полицајцима и засипали их ролнама тоалет папира, међу полицајце је ушао лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић који је позивао грађане да се повуку.

“Не правите инциденте. Немамо са полицијом ништа”, довикивао им је Абазовић након чега су му се придружили редари и страначке колеге.

Иако није било организованог повратка на Трг независности, нијесу забиљежени инциденти. Грађани су скандирали испред згртаде Агенције за националну безбједност (АНБ) и централе Демократске партије социјалиста.

Прочитајте ОВДЕ како је било у Београду, погледајте снимке.

Извор: vijesti. me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА