Најновије

ХРВАТИ O ПЛАНУ СПОРАЗУМА ТЗВ. КОСОВА И СРБИЈЕ: Све ће бити готово врло брзо, Митровица добиja посебан статус! А Трепча...

Процурео је споразаум између тзв. Косова и Србије, информација је коју је објавила ИБНА (Indipendent Balkan News Agency).

Амерички "хамвији" на Косову (Фото: Јутјуб)

Споразум се почео делити на друштвеним мрежама, преноси Балканеу. 

Право кориштења од 99 година

Према наведеном споразуму Митровица ће добити статус слободног града, док ће рударски комплекс Трепча, за којег се процењује да има природне ресурсе у вредности од 500 милијарди еура, добити посебан статус.

Посебан статус ће довести до стварања заједничког америчко-француско-кинеске конзорције који ће добити право кориштења рудника у временском периоду од 99 година. Према споразуму који још није потврђен 15 посто профита ће ићи Митровици, 35 посто ће добити Србија, док ће 50 посто профита ићи директно у прорачун Косова.

Енергетски сектор

Општина Прешево која се налази на југу Србије у потпуности ће припасти Косову, док ће опшина Бујановац добити статус посебног округа. Према нацрту споразума, тај град ће имати трочлано веће и скупштину у којој ће се налазити 30 заступника. Прорачун тог града заједнички ће финансирати Србија, Косово и Европска Унија. Град ће добити статус бесцаринске зоне.

Војна база “ЈУГ” у Цепотину постаће америчка база. Међутим, она ће бити мешовита. У њој ће се налазити 1700 војника, међу којима ће бити 50 посто Срба и 50 посто Албанаца. База ће имати цивилни надзор и саветодавни статус. Коридор 10 ће бити под заштитом НАТО у раздобљу од 15 година, док ће се све стране слободно моћи кретати.

Када је реч о електроенергетској мрежи, 75 посто електроенергетске мреже ће припасти Косову, док ће 25 посто припасти Србији због повезаности. Енергетским сектором ће управљати САД, Аустрија и Немачка.

Пећка патријаршија и српске цркве на Косову ће добити посебан статус на Косову.

Имплементација од 1. децембра

Очекује се како ће овом споразуму осигурање бити Веће сигурности УН, Европске уније и НАТО, па се очекује како ће споразум бити завршен до 15. маја 2019. године. Како наводи Балканеу, коначни споразум требао би бити потписан између 28. јуна  и 13. јула 2019. године. Парламенти обе земље требали би да ратификују споразум до октобра 2019. године и изменити уставе земаља, док би имплементација почела 1. новембра 2019. године.

Објаву документа нису коментарисале власти у Приштини. Једино је реаговао вођа Партије самоопредељења Албин Кури који је напао Хашима Тачија и његов план.

“Постоји много опција за Косово. Једина ствар коју је председник урадио је да тргује са Косовом,“ рекао је Курти.

ПрочитајтеОВДЕ шта о овој подели пише приштинска штампа и шта ће то сахранити Србију.

Извор: danas. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Југослав Петрушић: Подела Косова или корекција граница неминовно води у ратни сукоб.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА