Најновије

АМЕРИ ПАНИЧЕ ДА НИЈЕ РУСКА БАЗА: Ниш постаје војни центар Балкана! Гледа право на Косово!

Ниш ће ускоро постати страх и трепет на Балкану јер се на нишком аеродрому "Константин Велики" гради хангар који ће чувати српску војну авијацију. Своје место добиће и неки од 17 авиона орао, чија модернизација убрзо почиње, а који ће после ремонта имати нове вођене ракете ваздух-земља, али и супергалеб Г-4, који ће такође добити ново рухо.

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

Војни коментатор Мирослав Лазански истиче да ће српска авијација уз све ово и добијене руске и белоруске мигове  доживети пуну ренесансу.

- Спасли смо авијацију као вид оружаних снага да не потоне. Овим смо јој обезбедили да буде у корак са модерном авијацијом још 15-20 година - оцењује Лазански и подсећа да треба да стигну и два ан-26 као донација из Русије.

Балканско чвориште

Говорећи о значају изградње војног комплекса у Нишу, Лазански истиче да је такав потез био неопходан како би се додатно оснажила одбрамбена моћ државе.

- У Нишу је део наше војне авијације, део 98. ваздухопловне бригаде са седиштем на аеродрому "Лађевци". Ту је и команда Копнене војске и јасно је да ту мора бити јака ваздухопловна компонента. Ми доле у Нишу немамо хангар за војне ваздухоплове. Зато је то стратешки веома важно - додаје Лазански.

Пензионисани официр ЈНА Веселин Шљиванчанин наводи да је Ниш због географског положаја идеалан за изградњу војног комплекса.

- На таквом је положају да омогућава да свака снага из тог дела може брзо да се употреби и да се нађе било где. Води право према Црном мору преко Бугарске, долином Мораве према Егејском мору и према сада Северној Македонији, а најважнији положај је према Косову и Метохији - наводи Шљиванчанин.

Паника Амера

Објашњава да је то разлог што су Американци страховали да Руски хуманитарни центар у Нишу не постане војна база јер је тај град важно стратегијско место на Балкану.

- Због тога се Американци и буне толико због руског центра јер, ако је нешто стратешки у центру Балкана, онда је то Ниш и њима то, нормално, смета - каже Шљиванчанин.

И генерал Владимир Лазаревић додаје да је "геостратешки положај читавог нишког региона још у време старе Југославије био важан са аспекта одбране земље".

- Ако се то гради, то без икакве сумње има своје оправдање и није без разлога - поручује Лазаревић.

Белоруски мигови и званично српски

Четири белоруска авиона миг-29 и формално су постала власништво Србије јер је у ваздухопловном заводу у Барановичу јуче обављена и званична примопредаја. Ипак, они ће у Србију стићи пошто буде завршен ремонт који је почео у белоруском ремонтном заводу 22. фебруара. Министар Александар Вулин истакао је да Србија није могла ни да сања оволики број мигова.

- Ово су четири авиона која су власништво државе Србије. Можемо слободно да кажемо да ми од сада располажемо са 14 мигова-29 на нивоу генерације 4+, што значи да су једни од најсавременијих авиона на свету. То је број који нисмо могли да сањамо 2012, када је председник Вучић постао министар одбране. Његови лични односи са председником Лукашенком су се показали. Наше Ратно ваздухопловство деценијама није било снажније, а наше небо и наша Србија ће бити сигурна, слободна и независна - рекао је Вулин.

Пријему је присуствовао и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, који је истакао да су српски пилоти спремни за још четири авиона.

Од Путина стигло шест авиона

Србија је 2016. од председника Русије Владимира Путина добила шест авиона миг-29, вредности око 150 милиона евра. Мигови су, уз четири наша, и ремонтовани у Русији и подигнути на ниво "4 плус генерације", какве имају Немачка, Француска, Велика Британија и Италија.

Чак и тада, са десет мигова, према речима стручњака, имали смо моћније ратно ваздухопловство не само од земаља бивше Југославије већ и од Бугарске и Аустрије.

Лазански открио зашто узимамо белоруске "мигове" и упозорио на светску опасност. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Отворени дан 98. ваздухопловне бригаде на аеродрому Ниш

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА