Најновије

МОДЕРНИЗАЦИЈА: Поред 4 МиГ-а-29, Србија ове године набавља и 16 хеликоптера! (ВИДЕО)

Када из Белорусије стигну 4 авиона, Србија ће имати 14 ловаца на нивоу 4+ генерације, што је скоро најсавременије што постоји на свету.

Ми 17 (Фото: Јутјуб)

Добијене летелице биће ремонтоване и модернизоване, изјавио је српски министар одбране Александар Вулин.

Гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк, он је подсетио да је "2012. године, када је данашњи председник Александар Вучић постао министар одбране, било дана и недеља у којима Србија није имала ниједан једини исправан авион који је могао да полети и да спроводи све оно што једна суверена и медјународно призната земља мора да ради чувајући своје небо". 

"Ми никада нећемо моћи да се меримо с Русијом или Америком. Није нам ни потребно. Али за наше потребе, за регион, имаћемо апсолутно најмодернију флоту ловаца од давне 1987. године када смо је последњи пут обновили", истакао је министар. 

Он је додао да ће Србија имати и нове хеликоптере и подсетио да треба да стигну три нова хеликоптера Ми-17, четири Ми-35 и девет Х-145, од чега пет за Војску Србије, а четири за МУП. 

"Те 2012. године нисмо могли ни да маштамо о тако нечему.То је било тако далеко, незамисливо. Сада се само по броју хеликоптера, и то нових и најсавременијих, можемо да меримо с било којом земљом у региону, па и да предњачимо", рекао је Вулин. 

Министар је подсетио и да је тренутно у току упис у војне школе - Војну акадмеију, Медицински факултет ВМА, Војну гимназију и Средњу стручну војну школу, и позвао све заинтересоване за војни позив да додју и виде како се живи и ради у војним школама, да виде да ли им то одговара и да препознају своју каријеру у Војсци Србије. 

Он је додао да и ове године влада велико интересовање за војне школе. 

Коментаришући споразум о војно-техничкој сарадњи с Белорусијом, током поесте тој земљи из које се управо вратио, мининстар одбране је истакао да је примопредаја четири МиГ-а круна реализације тог споразума. 

"То вам говори и добрим делом колико су важни добри односи. Односи измедју председника Вучића и председника Лукашенка су пријатељски односи два човека који се искрено поштују и уважавају и који раде за добробит својих земаља. Не постаје се то случајно. Има и других земаља које би итекако волеле да добију четири МиГ-а, а признаћете, нисмо ми баш неки стратешки партнер Белорусије - далеко смо једни од других", рекао је Вулин и додао да је до споразума дошло тако што председник Лукашенко поштује председника Вучића као човека који води храбру и независну политику и истакао да нема много таквих председника.

Настављамо сарадњу са Белорусијом

Вулин је нагласио да се војно-технички споразум са Белорусијом одлично одвија и уверен је да ће се та сарадња и даље развијати. 

"Ове године ми смо домаћини традиционалне велике вежбе 'Словенско братсво' коју чине руска, белоруска и српска војска. Сигуран сам да ћемо бити добри домаћини, да ће од нас имати шта да се научи", рекао је Вулин и додао да ове године с белоруском војском Србија има предвидјених 39 различитих активности, што је по броју активности ставља на друго место војски с којима Белорусија сарадјује, одмах иза Руске Федерације. 

На питање новинара ТВ Пинк зашто се Србија наоружава, министар је истакао да је за наоружавање било потребно пре свега имати државу, али и политику Владе Александра Вучића која је уштедела огроман новац, успела да опорави српску привреду и додје до економије која може да финансира такву војску. 

"Али није довољан ни новац. Морали сте да имате политичку вољу. Морали сте да имате слободну и независну политику ове земље која може да каже - ми смо војно неутрални и зато морамо да се наоружавамо. Није питање зашто се Србија наоружава. Ми смо војно неутрална земља, нама нико неће доћи у помоћ ако додје до оног најгорег. Ми ћемо све морати сами. Ми зато морамо да имамо и авијацију, и артиљерују, и оклопне јединице и пешадију. Све морамо да имамо зато што смо сами - рекао је министар одбране. 

Он је додао да није питање зашто се Србија наоружава, већ зашто се наоружавају земље које су чланице НАТО-а, јер њих има ко да штити, а Србију нема. 

"Управо зато, додао је он, ми морамо да будемо наоружани и снажни. Ако смо снажни и наоружани, ако имамо јаку и задовољну армију, имаћемо мир, а самим тим и политичку и економску стабилност и живећемо боље", закључио је министар Вулин.

Прочитајте ОВДЕ зашто Амери паниче да Ниш није руска војна база.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА