Најновије

РАЗОТКРИВЕНИ: Ове две европске силе су против разграничења, а једна је повукла драстичан потез...

Немачка и Велика Британија су земље које су најгласнији противници идеје о разграничењу између Београда и Приштине.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Предлог да би разграничењем могао да се реши однос између Србије и Косова прошле године је споменуо председник Александар Вучић, а прошле недеље поново га је актуелизовао министар спољних послова Ивица Дачић. Управо је Дачић открио и да неке земље нису одушевљене тиме.

- Сматрају да границе Косова уопште не треба да се мењају и да Београд само треба да призна такозвано Косово. У ситуацији када постоје ове таксе, мислим да је илузорно да ми уопште разговарамо о било којим варијантама, јер дијалог суштински није почео - казао је Дачић.

На истој линији је и изјава немачког шефа дипломатије Хајка Маса, коју је Вучић оценио као разочаравајућу. Мас је, наиме, рекао да је Немачка одлучна да помогне Косову и да жели "европску перспективу за западни Балкан, па самим тим и Косово".

Он је рекао да би било погрешно да Немачка или ЕУ прерано обуставе помоћ, укључујући и финансијску.

- За кратко време могло би да пропадне све што је тешком муком постигнуто. Због тога смо чврсто одлучили - а то смо прошле недеље и рекли косовским колегама - да наставимо са пружањем помоћи - рекао је он.

За Вучића је таква изјава изненађење.

- Изјава шефа немачке дипломатије Хајка Маса да ће наставити да подржава Приштину без обзира на таксе за мене је велико разочарење - рекао је Вучић и најавио да ће са Владом Србије наредних дана размотрити и ову и све остале поруке које је Србија добила у последње време.

Вучић каже да је том Масовом изјавом изненађен из више углова, те посебно истакао да Немачка не би смела да подржава забрану слободног протока робе, услуга и људи.

Извор „Блица“ открива да су Немачка и Велика Британија управо две земље које имају најблажи став према таксама од 100 одсто које је наметнула Приштина, али и које се оштро противе разграничењу.

- Обе земље понављају становиште да „нема промене граница“. Сматрају да би то могло да изазове нестабилност на Балкану и отвори врата и да друге земље крену тим примером - подсећа саговорник „Блица“.

Оно што је важно је, додаје извор, да Србија има подршку садашње администрације САД за решење овог питања.

Овакав став Велике Британије не изненађује, будући да су поједини медији недавно објавили да је управо Лондон на скорашњем састанку представника земаља квинте стопирао усвајање оштрог закључка о укидању такса Приштине на робу из Србије. Американци, Французи у Италијани су били за формулацију којом би се јасно ставило до знања властима у Приштини какве их последице очекују ако у наредним данима не укину тарифе, али је британски представник био изричито против.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да се обе земље у својим поступцима руководе својим интересима.

- Велика Британија намерно закувава све то око Косова због Брегзита - сматра Анђелковић.

Немачка се, додаје он, са друге стране плаши домино ефекта.

- Код њих постоји бојазан да ће Македонија, Босна и Херцеговина онда рећи „а што не бисмо могли онда и ми тако“... У геополитици се земље воде само интересима, отуд и позивање на међународно право само када њима одговара - закључује Анђелковић.

Полазна основа су Устав и одлука Скупштине Србије

Дачић је рекао и да је полазна основа Београда за преговоре дефинисана Уставом и одлуком Скупштине Србије и усвојеном још у време бившег председника Томислава Николића.

Прочитајте ОВДЕ шта пише хрватска штампа о разграничењу, сазнајте све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Баxаку о идеји Београда о разграничењу Србије и Косова.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА