Најновије

ТЕСЛИНО НАЈОПАСНИЈЕ ОРУЖЈЕ: Због чега је настао "зрак смрти"?

У соби број 3327 крила се опасна тајна. Њена детонација би збрисала километре Њујорка. Такво оружје осмислио је Тесла, али мало је познато шта се са овим експериментом заправо догодило.

Тенк (Фото: mil.ru)

Са личношћу и делима Николе Тесле упознат је читав свет. Његова далекосежна открића и проналасци у областима електротехнике, физике и радио технологије донели су светлу будућност, какву нико осим њега није могао ни да наслути. Међу његовим најпознатијим открићима су систем наизменичне струје, минијатурни електрични осцилатор, производња Икс-зрака, радио таласи и даљинско управљање. Веровали или не, оно што Тесла није измислио јесте “Зрак смрти” - проналазак који је требало да среди трошкове хотела Клинтон, у ком је провео последње дане свог живота. Познато је да је пред крај живота Тесла живео у сиромаштву. 

Наиме, 1915. године је Варденклифски торањ продат како би се отплатили дугови које је Тесла имао у хотелима Валдорф-Асторија. До 1930. године Теслу је поново морио повећи рачун, овога пута у хотелу Гувернер Клинтон на Менхетну. Како није успео да обезбеди новац да исплати настали дуг, сетио се да менаџменту хотела понуди нешто непроценљиво: један од својих проналазака. Овај свој проналазак Тесла је називао “Теле силом”, премда је сада познат као “Зрак смрти”. О електричној огради која би једним потезом убијала велики број људи маштале су многе војске, а Тесла је уверио власнике хотела да је тако нешто и постигао. Тесла је за Теле силу тврдио да је довољно снажна да убије читаве војске или сруши авионе у секунди.

Када је Тесла умро 1943. године истраживачки центар МИТ, који је у том тренутку радио за Национални истраживачки комитет, одмах је претражио собу у којој је живео научник, како би пронашли тајно и опасно оружје. Џон Г. Трамп, стриц 45. председника САД-а, изјавио је да је пре него што је отворио смртоносну кутију размислио о свом животу. У дрвеној кутији, међутим, није било ничега осим мерних инструмената познатих као Витсонов мост који се користио за мерење отпора у свим електричним лабораторијама до краја прошлог века.

Замисао о оружју будућности, Тесла је спаковао са већ познатим електричним иструментима у кутију ванвременског изгледа, уз упозорење да би непрописно отварање кутије могло да резултира детонацијом. Ову причу Тесла је процењивао на десетине хиљада долара. Познати светски књижевник и хумориста, Марк Твен, био би поносан на фикцију свог доброг пријатеља.

Прочитајте ОВДЕ о мистерији сандука 23 у коме је било благо краља Александра Карађорђевића. Шта је то привукло пажњу Тита и Геринга?

Извор: nationalgeographic. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Никола Тесла – највећи ум свих времена

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА