Најновије

УЗБУНА У ФСБ: Откривен план Исламске државе у Москви! ГРУ на удару!

Руски медији су сазнали за планове једног од лидера Исламске државе, Тоџидина Назарова (Абу-Усама Нораки) да се изврше терористички напади у Москви, а главна мета су припадници спољне обавештајне службе ГРУ.

ФСБ (Фото: РИА Новости)

“Нораки је наредио својим припадницима да најприје разнесу војнике из штаба ГРУ на аутопуту Хорошевско, затим путнике у железничком саобраћају, али у оба случаја ФСБ је имао времена да спречи нападе. За то време, Нораки још увек није доступан безбедносним службама”, пише руски лист Комерсант.

Нораки је међу исламистима познат по томе што је оргнизовао терористичке нападе у Шведској и Таџикистану. По његовом наређењу, возач камиона је згазио пешаке у Стокхолму. У Москви је група Назаров-Нораки користила екстремистичку групу која се окупила око грађевинског радника из Таџикистана, Мусалима Бабајева. Бабаев је пронашао истомишљенике у џамијама у главном граду и граду Јахроми близу Москве. Међу њима су били таџикистанци, Јермени и Руси. Ћелијски састанци су се одвијали у Бабајевом стану у улици Суздаљскаја у Москви.

„Меморијске картице паметних телефона које су одузете од њих биле су пуне снимака погубљења и експлозија. Било је тешко замислити како је то могуће посматрати цели дан “, рекао је један од учесника истраге новинарима. Под утицајем исламистичке пропаганде, припадници ћелије су желели да се "гласно изјасне", али нису могли да одлуче о терористичком нападу док Назаров не дође у контакт са њима. Обећао је људима средства за путовање у Сирију и његове личне препоруке за придруживање "Исламској држави" *.

Војни обавештајни официри из ГРУ-а изабрани су као мета напада, јер је један од чланова Бабајевове ћелије живео у кући на градилишту у близини московског аутопута Хорошевскоје, недалеко од седишта те службе. Радник је имао прилику да посматра кретање војних камиона и војног особља. Након тога, Бабајев и његови сарадници бавили су се производњом експлозивних направа на даљинско управљање. Оперативци ФСБ-а су их држали у рукама, страхујући да би покушаји активирања експлозивних направа могли да доведу до смрти других људи.

У исто време, Назаров-Нораки је успео да оформи и наоружа другу банду терориста у округу Одинцово у близини Москве, у којој су се налазиле три особе. Имали су две јуришне пушке АКС-74, гранате, муницију и две снажне бомбе, које су наредили да користе 12. децембра 2017. на Дан Устава. Према Норакију, ћелија је требала истовремено да разнесе путнике воза на московском централном прстену и купце тржног центра Еделвајс у Балашихи код Москве. ФСБ је успела да неутралише ову ћелију.

Подсетимо се да су у јесен 2018. официри ФСБ-а привели неколико група терориста који су припремали експлозије у Русији. У Москви су заустављене активности шест чланова ьелиэ ИД, а челници ћелија међународне терористичке организације Хизб ут-Тахрир ал-Ислами ухапшени су у Татарстану.

У оба случаја, терористи су координисани из иностранства, а њихови лидери су деловали "у складу са доктрином стварања такозваног Светског калифата". Ухапшени терористи су били укључени у стварање затворене мрежне структуре, привлачили нове чланове у своје редове, а такође су набављали оружје и експлозиве.

Ко је победио Америку и Запад, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ФСБ хвата терористе ИД

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА