Најновије

ПУТИН ЈЕ НАЈЈАЧИ СРПСКИ АДУТ У БОРБИ ЗА КИМ! Шиптари признају дипломатски пораз, без његовог одобрења нема "државе" Косово

Енвер Хоџај, заменик самозваног премијера лажне државе Косово Рамуша Харадинаја, признао је дипломатски пораз Приштине! Хоџај је рекао да Србија на својој страни има две светске силе, Русију и Кину, и да без договора са њима нема дугорочног решења за покрајину!

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ Правда)

Према његовим речима, за Приштину је важно чланство у Уједињеним нацијама, али до њега не може доћи јер Москва и Пекинг принципијелно подржавају Србију и не признају лажну државу. Тек уколико се постигне договор са Београдом, додаје Хоџај, Владимир Владимирович Путин и Си Ђинпинг могли би да попусте.

Велики одлучују

Хоџај истиче да тренутно ни на видику не постоји шанса да Руси и Кинези промене своје политичке ставове.

- Бриселски дијалог је платформа за нормализацију односа Приштине и Београда, али је за нас важно међусобно признање и чланство у УН. Руска политика је досад тврдила да не признаје Косово због Србије, што значи да, ако буде било договора са којим се слаже Београд, Русија правно, политички и морално неће више имати ништа против тога. То важи и за Кину. Ми ћемо споразум потписати тек када видимо да постоји подршка у Савету безбедности УН. За то морају да постоје гаранције. Ако договор подрже само скупштине у Србији и на Косову, то је недовољно... - рекао је Хоџај за бечки 'Стандард'.

Харадинајев заменик, упркос томе што Приштина тврдоглаво одбија да укине таксе од 100 одсто, тврди да би преговори могли да се наставе на пролеће.

- Ако у марту, априлу и мају довољно преговарамо, имаћемо оквир који ће омогућити да до средине године постигнемо договор. У марту ће бити одржан први састанак, али то не зависи само од нас, већ и од могућности шефице европске дипломатије Федерике Могерини да окупи две делегације - објашњава Хоџај, који је одбио да каже било шта о криминалним таксама на увоз робе из Србије и БиХ.

Милисав Паић, председник Српског спољнополитичког круга, коментаришући ове наводе каже да су разлог оваквог Хоџајевог става све већи проблеми у настојањима Приштине да обезбеди међународну подршку.

- Сметају им јако изјаве највиших кинеских и руских представника да је Косово саставни део Србије. Томе треба додати трзавице у односима са САД и Бриселом због такса на робу из Србије и БиХ. Такође, Приштина почиње да схвата да подршка САД и водећих западних земаља чланству Приштине у УН није довољна, а да су Русија и Кина принципијелно против решења које би излазило из оквира Резолуције 1244 СБ УН, којом се потврђује територијални интегритет и суверенитет Србије - подвлачи Паић.

Планирали прекид дијалога

Вељко Одаловић, генерални секретар МСП, оцењује да се дијалог Београда и Приштине може наставити тек онда када се укину таксе.

- Ствар је отворена и јасна што се тиче Србије. Дијалог је циљано заустављен једном штетном акцијом коју је Приштина извела. Приштина треба да каже да ли хоће дијалог или би да одржи стање велике неизвесности, са сталним провокацијама, и да тако уноси озбиљну узнемиреност у читав регион. Ниједан потез Приштине не води стишавању страсти - закључује Одаловић.

Вучић: Албанцима неко говори да не укину таксе

Председник Србије Александар Вучић изразио је забринутост због става Приштине да, упркос притисцима међународне заједнице, не повуче таксе на српску робу, као и немогућности ЕУ да изврши јачи притисак.

Вучић је у разговору с амбасадором Италије Карлом Ло Кашом нагласио да ће се Србија вратити дијалогу након повлачења такса, додајући да очигледно Приштина има помагаче који јој то дозвољавају и који сматрају да је нормално да се прекине проток робе и капитала у Европи у 21. веку.

Лазански открио зашто узимамо белоруске "мигове" и упозорио на светску опасност. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Владимир Путин о Косову 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА