Најновије

„Божићна прича“ премијерно изведена у „Пароброду“

У Установи културе „Пароброд“ данас је одржана премијера представе „Божићна прича“ у драматизацији Луке Курјачког и у режији Ане Поповић и Марије Барне-Липковски.

„Божићна прича“ (Фото: Афера)

Божићна прича“ у продукцији „Три гроша“ је луткарско-играна представа која комбинује различите технике. Текстуални предложак је чувена прича Чарлса Дикенса у савременој драматизација Луке Курјачког. Текст комбинује нарацију кроз стих, драмски дијалог и неме сцене, које су поставка за три различите технике, доминантне у изразу представе: живог глумца на сцени, лутке и графоскоп анимацију. Ликови на необичне начине воде публику на пут кроз светове живих и мртвих, и у прошлост, садашњост и будућност.

„Божићна прича“ Чарлса Дикенса представља можда и највећи међу класицима књижевности за децу. Дикенс је написао ово дело после посете једном лондонском сиротишту, дубоко потресен условима у којима су тамошња деца живела. Прича је похвала великодушности, оштра критика не само шкртости, већ и израбљивачког односа према запосленима и акумулације новца на рачун овог израбљивања. Заступање становишта да би и најтврђи тврдица могао да се промени када би на непосредан начин спознао страшне последице свог деловања – све су ово теме које данас више него икад добијају на важности.

Вредности које класици књижевности заступају представљају темеље људских вредности и савременог друштва које се, нажалост, неретко подразумевају, а самим тим и прескачу у васпитно-образовном систему. Већина класика књижевности пружа и могућности за креативни приступ сценском изразу, будући да су њихови сижеи познати, а теме које третирају свеприсутне су у одгоју човечанства.

Стари тврдица и зеленаш Стева Штекић на Бадњи дан тиранише свог запосленог Бобана, његовог болесног сина Тимотија-Тимија као и свог нећака Феђу, који долази да га позове на божићни ручак. Исте Бадње ноћи, приказује му се дух његовог покојног пословног партнера Божидара Бошкића, Дух Бошко, који га упозорава да мора да се промени. Духу Бошку у помоћ долазе Дух Божића Прошлости, Дух Божића Садашњости и Дух Божића Будућности. Сваки дух Стевану Штекићу приказује неколико сила узрока и последица његове шкртости. Дубоко потресен спознајом и уплашен за своју судбину, Стеван Штекић истог Божићног јутра буди се као промењен човек, делећи поклоне и повишице.

Драматург Лука Курјачки за Аферу каже да сви гледаоци ове представе а првенствено деца, могу да очекују узбудљиву причу пуну духова, необичних звукова, живе анимације и лепезу разних доживљаја  и осећања:

-Обећавамо да ни мамама ни татама неће бити досадно, као ни бакама, декама, теткама, ујацима…Желимо да нагласимо велики труд и љубав који је цео тим уложио у стварање ове представе. Анимација која се користи у представи је у потпуности аналогна а као техничко средство користимо школски графоскоп, каже Курјачки.

Велики аплауз на крају представе и задовољна лица публике, првенствено оних најмлађих, показатељ је да ће „Божићна прича“ имати дуг позоришни живот.

Извор: Афера

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА