Најновије

АЛАРМАНТНО! ИСЛАМСКА ДРЖАВА ИМА НОВИ ЗАДАТАК: Продор у Средњу Азију

Исламска држава је за САД као несташно дете, које једном руком ударају по стражњици, а другом га мазе по глави. Ова "креативна деструкција" стратегија за Блиски исток, у којој је сва имовина дозвољена, пријављена је у америчком извјештају Ал-Каиде 2011. године, када је Стејт департмент понудио 10 милиона долара за главу вође те терористичке организације, који је још увек жив.

ИД (Фото: Јутјуб)

Пише: Саша Ф.

Генерално, шта год САД каже о ИД , то је лаж, јер америчка администрација и обавештајна служба врло добро знају све ствари и активности ове групе. Дакле, извештај који је припремио Пентагон, према којем ће се територија коју још увек држи ИД заузети у року од годину дана, није неразумно. И тромесечни документ о току операције “борбе против тероризма”, којег је саставила Канелаарија главног инспектора Пентагона, долази у право време. Америчка војно-обавјештајна служба је провела “попуњавање редова калифата”, стога је порука да ИД покушава вратити “калифат у физичком облику” морала бити објављена на време.

У документу се наглашава да сиријске власти неће ући у отворени сукоб с терористима док милитанти не угрозе државну инфраструктуру. То значи да сви напори за такозвану "победу над Исламском државом", коју је Трумп прогласио прошлог децембра, морају бити завршени.

Међутим, сада је Трамп, који је наредио својим војницима да се врате кући, због “новооткривених околности” суспендирао “демобилизацију” на четири месеца, што може радикално променити одлуку о повлачењу трупа.

У међувремену, стварна ратна претња Русији долази из Таџикистана, јер ИД премешта снаге у Средњу Азију, како би од тамо задао одлучан ударац највећем непријатељу.

На територијима где је искорењен, ИД је контролисао 8 милиона људи, од којих је само у Сирији, према различитим проценама, од почетка активности имао од 80 до 200 хиљада “активних бораца”. Колоне са затвореницима и предаје нису посебно примећене. Нико није показао десетине хиљада мртвих милитаната, упркос успешним прецизним ударима руских ваздухопловних снага и демонстративним лажним бомбардовањима америчких авиона. Ипак, ИД је изгубио велики део територија и чини се да његова присутност у Сирији више не представља опасност. Међутим, где су милитанти? Јесу ли побегли, скривају се или су у “зимском сну”? Ништа није сигурно.
ИД се у Сирији не жели приказати онакав какав заиста јесте, ни у територијалном смислу, ни активним учествовањем у “борби за калифат”. Али ако се не докаже да се више не може окупити, онда је изјава Пентагона о његовом вероватном повратку истинита. Милитанти су напустили Сирију, али се намеравају вратити. Задржали су приличан број бораца, оружје и идеологију такфиризма, најекстремнијег облика фундаменталног исламизма, којег ће се и даље придржавати.

Као и сваки други сличан екстремистички покрет, “Исламску државу” је немогуће потпуно уништити. Подсетимо на нацисте у  западној Украјини, за које се чинило да су од стране полиције и служби сигурности елиминисани пре неколико деценија. Степан Бандера је изгубио подршку локалног становништва, а његове присталице  су отишле дубоко у подземље. Многи су емигрирали, али се показало да је идеологија сачувана. Онда су се одједном појавили “ветерана” СС дивизије “Галиција”, јединице ОУН-УПА, који сада марширају на челу разних националистичких и неонацистичких поворки.

Нова генерација присташа Бандере је расла тихо и сада у Украјини диктирају властита правила. Улице и авеније се називају по Бандери и Роману Шухевичу и њихову је идеологију оберучке пригрлио режим у Кијеву.

Ипак, постоје нијансе у тако брзом оживљавању радикалног националистичког покрета у Украјини, јер му је било дозвољено да “устане из пепела”, Штавише, били су охрабривани у сваком погледу.
У Стејт Департменту су у украјинским националистима видели неку врсту силе која је могла утицати на ситуацију у земљи, све до рушења владе. Стога су, без оклевања, на Мајдан с ланца пустили присталице и обожаватеље  лика и идеологије Степана Бандере.
ИД је за Вашингтон исти алат, али за постизање циљева у Сирији и ширем подручју Азије и Африке. У Сирији није успело први пут и сигурно ће покушати поновно. У то не треба сумњати.

Присталице “калифата” су сада “емигрирали” у Азију, Африку, Блиски исток и Европу. Милитанти из редова “аутохтоног сиријског народа” су се преселили много ближе. У Саудијску Арабију, Јордан, Тунис, Афганистан и Пакистан. “Досељеници” са севера су се вратили у земље одакле је организован главни прилив “добровољаца” и искористили су мигрантски талас да се врате у Француску, Немачку, док се друга велика група вратила у Русију.

Према руским службама, од отприлике 25 хиљада “имиграната калифата” из бивших совјетских република Средње Азије, њих око 1500 имају руске пасоше. Ако буде потребно, “руска легија” у Сирију може послати и више људи. Ако је судити само по “ћелијама спавача” такозване “Исламске државе и редовним извештајима које ФСБ објављује о притвореним регрутима и “финансијерима” терористичке организације, Русија се мора носити с хиљаду прикривених и за акцију спремних терориста.

Према америчкој војној обавештајној служби је у свету данас најмање осам великих огранака ИД, које координишу своје активности с терористима у Ираку и Сирији. Чак и уз значајан губитак вођства и територија, они се могу ујединити и представљати озбиљну претњу. Али то је само изјава Пентагона, јер су стварне намере Вашингтона потпуно супротне од оних које су проглашене.

Наиме, САД улажу значајне напоре у очување ИД. Како другачије тумачити недавни извештај заменика министра унутарашњих послова Русије Игора Зубова да непознати хеликоптери пребацују милитанте ове терористичке организације из Пакистана на границу с Таџикистаном? Руски амбасадор у Авганистану Алекандер Мантицки раније је дао сличне информације и известио да су амерички милитанти из Сирије и Ирака послати у Авганистан без хеликоптера.
У октобру 2018. је таџикистански портал Акхбор навео да је у Афганистан пребачен “ратни министар” ИД Гулмурод Халимов, са шест хиљада милитаната. Циљ је продирање на подручје Таџикистана. 

Подсетимо, пре него ће се придружити “калифату”, Халимов је био пуковник специјалних снага полиције Таџикистана за борбу против тероризма, а пет пута је похађао противтерористичку обуку у Сједињеним Држававама,а последњи пут 2014. године, када је ИД кренуо у своја велика освајања у Ираку и Сирији.

Питање је зашто је ИД из Сирије пребачен у Таџикистан. Ако буде у стању савладати отпор земаља блока Организације уговора о колективној сигурности (ОДКБ), који укључује и Русију, евроазијски простор би се опет претворио у бојно поље, иако пуно горе и бруталније од ратова у Чеченији и Северном Кавказу.

Вероватноћа покушаја инфилтрирања терориста на територију ове земље је забележена и на интернет страници антитерористичког средишта Америчке војне академије Вест Поинт. Стручњак овог центра, Дамон Маил, рекао је да “губитак територија ИД у Ираку и Сирији може довести до расељавања значајног броја грађана Таџикистана који се тамо боре против своје домовине”.

Он такође наводи “да су током последње две деценије таџикистански џихадисти повећали свој углед међу глобалним терористичким групама, због чега је вероватно да ће им помагати веће терористичке организације и обновљена присутност милитаната у Средњој Азији”.

Неугодна перспектива за Русију, јер Таџикистан није само руски савезник и партнер, него и јужни штит који покрива стратешки правац. Али ту је још један важан детаљ нијанса. У Таџикистану се припремају председнички избори, који ће се одржати следеће године. За Москву је корисно да победи и још један мандат одради председник Емомали Рахмон.

За ове изборе се припремају САД, где за новог вођу Таџикистана желе свог човека Мухидина Кабирија из Странке исламског препорода. Хаос и немире су способни изазвати само терористи Исламске државе, који је Вашингтон спреман искористити у својој стратегији “смене власти”.

Стога је глупо тврдити да се САД боре против “Исламске државе”.  Вашингтон их користи по потреби и пребацује их с једног места на друго. Једини излаз из ове ситуације је њихово потпуно уништење и физичка елиминација свих бораца, без права на искупљење кроз програме “дерадикализације” и “ресоцијализације”.

Терор над џихадистима у долини Еуфрата погледајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски бомбардер ТУ-22М бомбардује терористе у Сирији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА