Најновије

НЕМЦИ ИЗАЗИВАЈУ ТРАМПА: Тест доказивања суверенитета за Берлин – Бундесвер одбија да купи Ф-35! (ВИДЕО)

Немачка не жели да купи Ф-35 да би Бундесвер могао да замени своје зракоплове Торнадо, што вероватно неће задовољити Трампа. Ова одлука Берлина такође нарушава нуклеарну стратегију НАТО пакта у Европи, пише немачки Контра Магазин.

Ф 35 (Фото: usaiforce

Немачко министарство одбране тражи замену за старе борбене зракоплове Торнадо. У ужи избор су били ушли Локид Мартинови Ф-35, Боингов Ф/А-18 Супер Хорнет и Аирбусов Еурофајтер Тајфун.

Сада је Ф-35 избачен из утрке и чини се да ће се Бундесвер у завршници одлучити за европску копродукцију Еурофајтер.

Међутим, Боинг и Аирбус немачком министарству обране морају доставити детаљне информације о томе како њихови борбени авиони такође могу да носе америчко нуклеарно оружје, како налажу  немачке обвезе према НАТО пакту. Потом све мора бити потврђено од стране Вашингтона, тако да ти авиони могу да транспортују и америчко нуклеарно оружје.

Ипак, Еурофајтер је за Американце застарео, а тренутно се само Ф-35 сматра компатибилним с америчким захтевима за транспорт и евентуално кориштење њихових нуклеарних пројектила.

Ако се Берлин одлучи у корист Еурофајтер, то би, према Вашингтону, значило да Немачка више неће бити под “нуклеарним штитом” НАТО пакта.

Али то није све. Ако Немци не купе скупље америчке борбене авионе, неће моћи лако испунити захтеве Сједињених Држава и Северноатлантског савеза о војном прорачуну 2 одсто БДП-а. Осим тога, ова одлука доводи у питање Трампов циљ да значајно смањи амерички трговински дефицит с Немачком, због ког америчка влада врши знатан притисак на Берлин.

Вероватно ће се догодити да ће се немачко министарство одбране одлучи да за замену око 90 Торнада купи авионе Ф-18 и Еурофајтер. С обзиром на то да је Ф-18 још увек у употреби у америчкој морнарици, то би, према мишљењу Немаца, требало да задовољи амерички војно-индустријски комплекс.

Али два ланца снабдевања за борбене авионе је скупља опција. Осим тога, тиме би Берлин утиецао и на стратешке планове НАТО пакта, што значи да је ово тест за Немце и питање у којем могу да докажу да су суверена земља или земља с ограниченим суверенитетом.

Прочитајте ОВДЕ све о руској невидљивој војсци.

Извор: logicno. com/ Л.Р

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА