Најновије

СИН ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА: Сви у породици смо у протесту! У Београду сам од почетка, у Митровици сам био сад! (ВИДЕО)

Протесте не подржава део наше породице, него смо сви заједно у томе, изјавио је за Данас Никола Ивановић, син Оливера Ивановића, поводом учешћа у првој протестној шетњи „Један од пет милиона“ прошле суботе у северном српском делу Косовске Митровице.

Протест у К. Митровици (Фото: Јутјуб)

„Нашу породицу интересује да се открије ко су убице и налогадавци убиства мог оца Оливера Ивановића. Видим да у држави има још проблема које треба решити и то је мој лични разлог због ког учествујем на протестима у Београду од почетка. Не знам да ли ћу увек бити у прилици да идем на протесте баш у Митровици, али ћу наставити да на њима учествујем“, рекао је син убијеног председника Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“.

Он је потврдио да су свеће које су учесници протеста у суботу увече запалили испред седишта СДП, на месту на коме је његов отац убијен, после неког времена нестале – извучене су из земље, али каже да „не може да размишља о поступцима људи чије понашање не разуме“.

Све свеће које су после протестне шетње запаљене на месту где је 16. јануара 2018. убијен Оливер Ивановић нестале су после два сата, иако нису биле догореле.

Ми смо у шоку, не можемо да верујемо да неко толико мрзи и мртвог Оливера Ивановића и да се тако нешто догодило испред седишта СДП, а речено нам је да нас 24 сата чува полиција. Или полиција није реаговала или није била на свом месту – каже Ксенија Божовић, заменица председника СДП.

Марина Ивановић, венчана супруга Оливера Ивановића, која је са сином Николом била на првом митровачком протесту, кратко је рекла да „породица жели истину и откривање виновника Ивановићевог убиства“.

Дејан Недељковић, директор невладине организације „Зелено срце Косова“ и један од организатора митровачког скупа „Један од пет милиона“, изјавио је да ће се наредних дана одлучити о наставку протестних окупљања у овом граду на Ибру.

– Све што се дешавало пре протеста, ово што се дешава после, обраћање Марка Ђурића и његови коментари протеста, даје нам за право да се плашимо, не за нашу, али за безбедност других учесника у протесту. С друге стране, јавили су нам се људи из Грачанице, Штрпца, који су заинтересовани да се протест шири и по другим градовима на Косову, па ћемо проценити шта је најбоље – рекао је Недељковић за Ал Џазиру.

Он је указао и да већина људи у Митровици ради у јавном сектору и плаши се да ће због изношења политичких ставова остати без посла.

– На мене и Марка Јакшића није било неких директних притисака, ми важимо за неку опозицију на Косову и Метохији годинама уназад. Али било је притисака на друге људе. Шта да кажем кад је проблем био и обичан „лајк“ на Фејсбук позиву за протест – људи који раде у државној служби добијали су претње отказом због тога, тражено је од њих да повуку „лајк“. И сам долазак Марка Ђурића, за који смо мислили да је безазлен, а онда смо схватили да има везе са нашим најављеним протестом. Све то говори да атмосфера није била како треба. Ми смо зато путем друштвених мрежа и објавили да ако се нешто догоди нама или било коме од учесника протеста, једину одговорност сносиће Марко Ђурић или председник Србије Александар Вучић – објаснио је Недељковић.

Он негира оптужбе Српске листе да организатори протеста „Један од пет милиона“ деле народ.

– У суштини, једини који деле народ, односно Србе, на подобне и неподобне, јесте Српска листа. Нико од нас се не одриче државе Србије, то је наша матична земља, другу немамо и волимо је више него било коју другу. Наши интереси се не разликују од њихових. И ми смо против такси, против анексије Северне Митровице, против свега онога против чега се и они боре. Само што они то раде наменски. Ето, тек сад су се сетили да протестују против плана да се споје Северна и Јужна Митровица. Марко Ђурић у Митровици није био од септембра, дошао је уочи нашег протеста. Смешно је да причају о поделама међу Србима док Српска листа и даље седи у Влади Косова. Иако тврде да више нису у влади, они тамо примају плате, узимају дневнице – све оно што је Александар Мартиновић, шеф посланичке групе СНС у Скупштини Србије, говорио за опозицију у Србији то раде и представници Српске листе у скупштини и Влади Косова – напоменуо је Дејан Недељковић.

Славиша Ристић: Поштовали смо позив организатора

– Организатори су позивајући на протест у Митровици поручили да иза њега не стоје политичке организације и странке, што је Отаџбина схватила као поруку. Нисмо желели да скуп добије политичке конотације, па Отаџбина није била на њему, као ни Ксенија Божовић, заменица потпредседника Грађанске иницијативе СДП. Отаџбина подржава протесте против Александра Вучића и његовог режима свуда у Србији, па и у Митровици – објашњава Славиша Ристић, народни посланик и председник Отаџбине, због чега чланови овог покрета Срба са КиМ нису учествовали на првом протесту „Један од пет милиона“ на Косову. „Отаџбина“ је чланица Савеза за Србију.

Порука из Грачанице

„Ја сам Бранислав Марковић и живим у косовској Грачаници. Хтео бих да искористим ову прилику и да Србима из Косовске Митровице који су вечерас изашли да се боре за своја права и слободу дам пуну подршку. Да дам подршку да увек и у сваком тренутку без страха и оклевања кажу све оно што им је на души као и да замолим људе из Владе Србије да више никад, ниједном Србину, у ниједном граду, не забране да се шетају улицама града у којем су рођени“, ово је порука са којом се Бранислав Марковић фотографисао испред манастира Грачаница у ноћи протеста, а коју је јуче објавио Коссев.

Прочитајте ОВДЕ зашто “поштеног човека на сврби врат кад види вешала?”

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА