Најновије

Вучић грађанима обећао „нову Мубадалу“

Председник Србије Александар Вучић најавио је за април највећу инвестицију у Србији до сада, и док, по обичају, није прецизирао ко ће доћи, ни где ће градити јесте колико ће извозити – 4,5 милијарди евра годишње.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Што је више од 10 одсто српског БДП-а или оквирно онолико колико 15 највећих извозника годишње извезу.

Гостујући пре две вечери на ТВ Хепи председник Србије рекао је да би компанија с којом су „кренули у разговоре“ могла да буде изграђена у једном од два града у Поморављу или Шумадији.

– То би била велика инвестиција и крајем априла очекујем одлуку – рекао је Вучић и нагласио да је добио извештај о томе да смо тренутно број један у преговорима у односу на друге две земље, које су из централне и источне Европе.

У кабинету председника за Данас кажу да још не могу да кажу о коме се ради. „На захтев инвеститора биће објављено када две стране договоре датум“, додају у кабинету Александра Вучића.

Уколико би се најава обистинила, а у Србију дошао инвеститор који би годишње извозио 10,5 одсто српског БДП-а, било би то на нивоу 15 највећих српских извозника. Према подацима Министарства финансија, 15 највећих извозника је за 11 месеци прошле године извезло из земље 4,3 милијарде евра. Укупан годишњи извоз из Србије је око 16,3 милијарде евра.

И зато најава овако велике инвестиције у, како је најављено на ТВ Хепи, „најискренијем и најотворенијем“ обраћању Александра Вучића нацији, неодољиво подсећа на неке претходне, за нијансу мање грандиозне инвестиције, које се никада нису оствариле. Једна од првих била је она о фабрици микрочипова Мубадала која је најпре требало да донесе „две до три“, а потом и четири милијарде евра. Идеја о овој инвестицији настала је фебруара 2013. приликом посете Вучића Абу Дабију, али од тога, иако су предуговори потписани, ништа није било. Пре три године Клеменс Тенис, власник највеће немачке индустрије меса, најавио је долазак у Србију. Инвестиција, која је подразумевала изградњу 20 фарми свиња у Војводини и улагање од 420 милиона евра, није се обистинила. Иако им је држава доделила земљиште на коришћење, Тенис је неколико пута одлагао долазак у Србију. Последњи пут, наводно, због тога што није укинута вакцинација свиња.

Исте те године, председник Србије причао је о доласку „немачке компаније“ са чијом је власницом разговарао о изградњи фабрике која производи кугличне лежајеве за аутомобиле. Прошле године, председник Србије отишао је корак даље и на кинеском Давосу у Тјенђину поручио како су нам „потребни летећи аутомобили, чипови, све оно за шта смо се борили и мучили, а нисмо успевали“.

Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку каже да је постало потпуно неозбиљно да они који се разумеју у свој посао коментаришу изјаве политичара јер су оне на нивоу „Микија Мауса“, као приче за децу.

– Толико пута су и ова и претходне власти најављивале неке доласке и инвеститоре од којих ништа није било. Чињеница је да људи одлазе из Србије јер овде нема услова за развој бизниса. Ми не знамо какве је држава уговоре потписивала, кога је и колико субвенционисала. Кажу да је то у јавном интересу, ако је тако, зашто се уговори крију – истиче Рајић.

То је, како каже, у свету незамисливо.

– Уместо да правимо услове да можемо нормално да радимо, а тек онда да се окренемо инвеститорима, ми имамо исту причу последњих 20 година. Сиромашни смо и остаћемо сиромашни. Да ли је ико спровео истраживање како послују сви ти инвеститори који долазе. Плашим се да ћемо од овакве трке за инвестицијама доћи у ситуацију да уништимо нашу земљу, да не размишљамо о генерацијама које долазе – напомиње Драгољуб Рајић.

Највећи извозници

Вредност извоза 15 највећих извозника у Србији у прошлој години била је 4,3 милијарде евра, а највећи извозник је ХБИС група, власник смедеревске железаре, чији је извоз био 749,5 милиона евра. На другом месту највећих извозника у Србији у 2018. су, према подацима Министарства финансија, Фијат Крајслер аутомобили Србија са извозом од 714,1 милион евра, а на трећем Нафтна индустрија Србије са извозом од 465 милиона евра. Међу пет највећих су и Тигар тајерс и Роберт Бош.

Руси своју самохотку 2С35 „Коалиција“ поставили на камионску платформу са точковима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Александар Вучић: ''Ајде сад мало ћутите, да ја мало говорим''

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА