Најновије

ОДРЖАНА СЕДНИЦА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН О КОСОВУ: Дачић не крије задовољство, а ево и зашто (ВИДЕО)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је вечерас да Србија сматра да су седнице СБ посвећене Косову и Унмику потребне и изразио задовољство и захвалност чланицама Савета што је постигнут договор да се и даље континуирано расправља о Косову.

Савет безбедности УН (Фото: UN)

- Најважније је да ће СБ и даље континуирано расправљати о извештајима генералног секретара УН-а о ситуацији на КиМ и раду УНМИК-а -рекао је он у седишту УН на седници чије је одржавање било незивесно због противљења четири чланице које самтрају да нема потребе да СБ расправља о КиМ свака три месеца.

Он је подсетио да се Савет безбедности и даље бави ситуацијом у БиХ два пута годишње, као и Резидуалним механизмом за кривичне судове - некадашњим Хашким трибуналом, а нико није тражио скидање тих тема са агенде. 

Оценио је да је присуство и деловање УНМИК-а на КиМ од кључног је значаја и захвалио Екваторијалној Гвинеји, која је уврстила овај састанак у дневни ред Савета безбедности.

- Ми не тражимо седнице да би се са неким сукобљавали, већ како бисмо допринели стабилизацији ситуације на КиМ и миру у региону. Србија је конструктиван, кредибилан и предвидив партнер. Зато смо и иницирали договор о динамици одржавања седница Савета безбедности - каже Дачић.

Србија, како каже, верује да је неопходно да Савет безбедности буде отворен и спреман да разматра сва питања од важности за међународни мир и безбедност, а посебну пажњу мора посветити својој превентивној улози, реагујући на ситуације које, поред тога што представљају јасно кршење резолуције овог тела, доводе и до пораста тензија, угрожавања стабилности и безбедности.

- И даље верујем да треба и да можемо пронаћи заједнички именитељ у интересима и радити на његовој реализацији. Сви желимо да се ово питање реши, сви желимо да Косово и Метохија више не буде тема Савета безбедности, да УНМИК заврши своју мисију, али успешно. Тај тренутак, нажалост још увек није близу - истакао је Дачић.

Он је навео да је више пута указивао да се налазимо у веома деликатној фази и апеловао на све да створимо услове да можемо да седнемо и разговарамо конструктивно, без условљавања и наметања решења. 

Протести “1 од 5 милиона” вечерас су одржани у Зрењанину и Трстенику. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стефан Сурлић о интересу “Косова”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА