Најновије

Саудијска Арабија формирала тим за убиства противника!

Тим који броји педесет припадника има за циљ да елиминише противнике, а једна од његових жртава је и новинар Џамал Кашоги. 

Џамал Кашоги (Фото: Јутјуб)

Документарни филм арапског дела БиБиСија открива да је прошлог лета формиран саудијски тим који броји педесет припадника с циљем елиминисања противника унутар Саудијске Арабије и у иностранству, а једна од жртава овог тима је и новинар Кашоги.  

Саудијски извор је рекао да убиство Кашпгија није била прва операција коју су извршили блиски сарадници саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана.

Документарац, који је назван Престолонаследник под лупом, расветљује низ отмица и злостављања којима су били изложени саудијски дисиденти у Саудијској Арабији и Европи подједнако, а доноси и ново сведочење о смрти једног од затвореника у хотелу Риц-Карлтон у Ријаду прошле године. 

БиБиСи Арабик преноси од извора блиског саудијском краљевском дивану да је саудијски официр, генерал-мајор Али Ал Куахтани, ухапшен и одведен у хотел крајем 2017. Извор наводи да је био претучен. Истражитељ га је ударио пендреком по глави услед чега је пао на земљу.  

"Поливали су га водом, међутим, није се пробудио из коме", казао је исти извор путем шифрираног имејла.  

Документарац преноси тврдње Давида Киркпатрика, међународног дописника листа Њјујорк Тајмс, да је најмање 17 особа пребачено у болницу на лечење због повреда које су задобили приликом спровођења истраге у хотелу у Ријаду. 

Адвокат Махмуд Рефат, који је радио за бројне саудијске принчеве, каже како се међу злостављаним принчевима налази и Мутаиб бин Абдула, некадашњи министар и први човек националне гарде, како наводи његова породица.

Адвокат додаје да је Сауд Ал Куахтани, бивши саветник престолонаследника, током истраге ударао неколико принчева и имућних људи који су били затворени у хотелу. Казао је и то да је принц Митаиб пребациван у болницу у више наврата, што је престолонаследника навело да успостави импровизовану болницу у хотелу како би се избегло пребацивање затвореника на лечење и откривање онога што се дешава.

Новинар Алан Блиндер истиче да се Куахтани разметао тиме што мучи принчеве, говорећи како они нису чланови владајуће породице. 

Одред Тигар

Саудијски дисидент Сад Ал Факих изјавио је да зна за одред за убиства којег чини педесет припадника, додавши да се тај одред зове 'Тигар'.

Према његовим речима, задатак овог одреда, којем припадају и петнаесторица оптужених за убиство Кашогија, јесте убијање противника како би се избегла било каква бука око њиховог хапшења коју режим никако не жели, док је задатак одреда у иностранству киднаповање. 

У свом одговору на овакве наводе, саудијске власти су у изјави за БиБиСи Арабик демантовале да је у хотелу Риц Карлтон било случајева мучења или злостављања. "Категорички одбацујемо (те) наводе које сте споменули... као потпуно неосноване", стоји у њиховом саопштењу.

Пренете су и речи саудијског дисидента, чији је идентитет остао скривен из сигурносних разлога, да се тренутно налази под појачаном заштитом лондонске полиције која га је упозорила на непосредну опасност.

Нагласио је да је сталну полицијску заштиту добио након што је полиција прошле седмице открила како постоје претње по његов живот.  

Овај случај долази након више од месец дана од убиства саудијског новинара Кашогија у операцији за чије се извршење терети 15 Саудијаца који су стигли у Истанбул искључиво ради његове ликвидације.  

Прочитајте ОВДЕ ко каже да човечанство мора бити спасено од НАТО.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милован Бркић: Позадина убиства саудијског новинара Кашогија и медијска сцена у свету и Србији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА