Најновије

ДОДИК ОКРЕЋЕ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И БИХ ПРЕМА...Заједно са Орбаном и Салвинијем придружиће се Покрету!

Милорад Додик, члан Председништва БиХ и лидер Савеза независних социјалдемократа из Републике Српске, састаће се у наредних неколико месеци са европским политичарима попут премијера Мађарске Виктора Орбанa и министра унутрашњих послова Италије Матеа Салвинија, са којима ће у својству председника СНСД разговарати о начинима за успостављање блиске сарадње, сазнаје се незванично од извора у Европском парламенту. Додик се ускоро састаје са Орбаном и Салвинијем

Милорад Додик на прослави Дана Републике Српске (Фото: Јутјуб)

 “Суверенистичке идеје, односно заговарање националних држава” су главна нит која повезује Додика, Орбана и Салвинија.

- Милорад Додик је већ у контакту са Стивом Беноном, који је био главни стратег кампање председника САД Доналда Трампа, и покретач је тинк-тенка Покрет (“The Movement”). Бенон жели да Додикова партија буде део Покрета, а размишља се и о прикључењу Хрватско-демократске заједнице БиХ, коју предводи Драган Човић, објашњавају извори из Брисела.

Жељка Цвијановић, актуелна председница Републике Српске и блиска сарадница Милорада Додика, сусрела се прошле године са Стивом Беноном у његовом дому у Вашингтону. Цвијановић је тада била на челу Владе РС, а како су пренели бањалучки медији њих двоје су разговарали о односима РС и САД и начинима за унапређење тих односа.

Поједини регионални портали пренели су да се Беноновом Покрету прикључио црногорски Покрет за промене, који предводи Небојша Медојевић. Лидер Покрета за промене се недавно сусрео са извршним директором фондације Покрет, Мишелом Модрикаменом, и обе стране, како је истакнуто, “исказале су спремност за почетак дугорочне стратешке сарадње, утемељене на заједничким вредностима суверенизма и отвореној, прогресивној визији ЕУ као заједнице суверених држава”.

Оснивачка скупштина Беноновог “Покрета” биће одржана у марту, а један од циљева ове организације је окупљање “десних снага” у “трци” за добијање мандата на мајским изборима за Европски парламент. У потрази за савезницима, Бенон и Модрикамен су у претходних неколико месеци обилазили Европу, укључујући састанак са мађарским Орбаном, чија странка Фидес је део Европске народне партије, али је Орбан по многим идејама ближи “Покрету”, па се не искључује могућност да се и он пре избора за ЕП придружи тиму Стива Бенона. Као аргумент за такву тврдњу користи се, између осталог, изјава Орбана да жели “много среће” Беноновом пројекту, док је Бенон рекао да планира да “проведе доста времена у Мађарској”.

“Економски национализам”

Бенонов Покрет, макар у овој фази, не заговара излазак држава из ЕУ или укидање евра, али окосницу његовог програма представља замисао да Брисел мора да врати највећи део моћи и надлежности у руке појединачних чланица Уније. Како се даље наводи, потребно је фокусирати се на “економски национализам”, а то подразумева “удруживање евроскептичних политичких група које се припремају за битку за изборе за ЕП”.

Алојзије Степинац је врло добро знао за најмонструозније злочине усташа почињене над Србима, Јеврејима и Ромима. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик јасно поручио: Рата неће бити!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА