Најновије

РУСИЈА НАОРУЖАВА НЕПОТОПИВИ НОСАЧ АВИОНА: Пољска аналитичарка објаснила како му је у домету цео Балтик, али и Немачка (ВИДЕО)

Након што је у одговор на гомилање НАТО снага на Балтику и постављање антиракетног штита с дефанзивно-офензивним лансерима Мк41 ВЛС у Пољској Русија распоредила појачања и тактичке системе Искандер у региону Калињинграда, Варшава тврди да се Москва враћа реторици Хладног рата, јер поновно систематски и доследно наоружава своју балтичку енклаву из које је уклонила стратешке снаге после распада Совјетског Савеза.

Руски носач авиона (Фото: РИА)

Каљињинград је опет постао руски непотопиви носач авиона, каже у интервјуу за Пољски Радио Ана-Марија Дајнер, стручњак пољског Института за међународне послове.

У последњих неколико дана су руски медији потврдили премештање тенковског пука у Каљињинградск регион, где ће се њихов број повећати с 40 на 130, пише Пољски Радио.

“Русија повећава свој тенковски контингент у Каљињинградском региону. Током совјетских времена се тамо налазила једна тенковска дивизија. Затим је дуго времена регион био разоружана, а сада се поновно наоружава “, рекла је Дајнерова.

“Политичка аналитичарка додаје да ће у енклаву ући или надограђени тенкови Т-72 или Т-90. Али, иако су то модерни тенкови, нису ни инфериорни у односу на најновије Леопарде”, рекла је она.

Међутим, то је само део сложених акција Русије у Каљињинграду. Ако узмемо у обзир могућност постављања ракетних система средњег домета, укључујући оне способне за ношење нуклеарних бојевих глава, јасно се види да се ниво безбедности у Европи радикално може да промени, појашњава она.

Аналитичарка такође подсећа да Русија систематски и доследно наоружава Каљињинградску регион. Током година је опремила Калињинград обалним одбрамбеним системима Бал и Бастион, ракетним системима Искандер, као и системом противваздушне одбране С-400. Штовише, пре годину дана је тамо настављено распоређивање јединице са 36 авиона, углавном модернизованих Су-27. “Стога су речи које Каљињинград описују као непотопиви носач авиона Русије опет актуелне”, нагласила је.

На Каљињинград се увек гледало као на стратешки важно подручје, јер од тамо Русија има прилику да утиче на све балтичке и скандинавске земље, деломично и на Немачку и Пољску. Русији даје велику предност на Балтичком мору, штити приступ Санкт Петербургу или Финском заливу.

Аналитичарка је приметила да је Русија последњих година снажно ојачала целу Западну војну област и Каљињинград. Ово је најнапреднији округ, који Русији даје прилику за обављање копнених операција против Пољске и Литве, тврди Дајнерова.

Средином јануара је објављено да је ракетни брод “Каракурт” придружен Балтичкој флоти, чији ће се део налазити у Балтијску. Према извештајима медија, “Каракурт” је недавно тестирао крстарећи пројекти Калибар и противбродски пројектил Оникс. Руски медији су известили да пројектили Калибар могу достићи циљеве на удаљености већој од 2.500 км и тешко их је открити противракетном одбраном, док се пројектили Оникс користе за уништавање морских циљева, између осталог и за тешка гранатирања.

“Домет од 2.500 км увелико мења стратешку ситуацију у региону. Овде говоримо не само о систему Калибар, већ и системима Искандер, јер, према мишљењу стручњака, пројектили Искандер-К могу бити опремљени нуклеарним бојевим главама, што би у потпуности променило ситуацију у регији ”, рекла је Дајнерова.

“Не без разлога НАТО дуги низ година говори о заштити тзв. Сувалског пролаза, најкраћег пута повезивања територија Белорусије с Каљињинградском регијом“, објаснила је.

“Русија јача војни арсенал с разлогом. Он би теоретски требао одвратити било коју претњу, али Москва у пракси показује да има и велики офанзивни потенцијал”, додала је. “Не ради се не само о оружју. Русија се враћа реторици Хладног рата”, уверена је Ана-Марија Дајнер.

САД спремају војну интервенцију у Венецуели. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Нермин Н., Logično.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА