Најновије

ЕВО ЗБОГ ЧЕГА РАТ ИЗМЕЂУ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ И ИРАНА НЕ СМЕ ДА ИЗБИЈЕ: То би била права катастрофа за цео свет! (ВИДЕО)

Оружани сукоб између Саудијске Арабије и Ирана могао би имати катастрофалан утицај на глобалну економију, посебно на нафтна тржишта, изјавио је Михаил Машченко, аналитичар еТоро-а социјалне мреже за инвеститоре за РТ.

Рат (Фото: Pixabay)

Према Машченку, ако дође до оружаног сукоба између два блискоисточна народа, цене нафте би се могле повећати за више од 500 одсто.

- Цене енергената ће зависити од озбиљности сукоба. Сетимо се ирачког Курдистана, који је у стању континуираног рата кроз Турску извозио око 550.000 барела дневно. С тим у вези, можемо очекивати пораст цена нафте на 150 - 200 долара првог дана сукоба. Ако Саудијци и Иран нападну једни другима нафтне објекте, цена сирове нафте може порасти на 300 долара – изјавио је Машченко.

Иван Карјакин, инвестициони аналитичар Глобал ФИКС-а, истиче да подручје могућег конфликта даје трећину светске нафте.

- Саудијска Арабија, Ирак, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Кувајт, Оман и Катар заједно производе око 28 милиона барела дневно, што је нешто мање од 30 одсто глобалне производње; цене ће порасти одмах на 150-180 долара по барелу - рекао је он.

- Онда ће све зависити од трајања сукоба. Светско тржиште ће преживети два или три дана сукоба. Ако сукоб траје недељу дана, онда ће цене порасти на 200 долара или више, а то ће имати дугорочне последице, пошто ће се залихе смањити - рекао је Каракин.

Аналитичар инсистира да је рат између Ријада и Техерана мало вероватан, јер није у интересу Русије и Кине.

- Русија је партнер многих конфликтних земаља на Блиском истоку. Највећи увозник нафте Кина, која носи највећи ризик у случају пораста цена нафте, искористиће свој утицај на Иран и САД како би спречила сукоб - рекао је он.

Рат на Блиском истоку биће веома непрофитабилан за увознике, каже Иван Капустиански, аналитичар “Форекс Оптимума”.

- У случају рата, тржишта могу изгубити око 20 одсто светске понуде. Пре свега, наравно, највећи увозници ће бити погођени. Међу њима су САД, Кина, Јапан, као и еврозона, у ствари, главне локомотиве светске економије - рекао је он.

Иако су обе земље избегле директне сукобе, оне су тренутно укључене у бројне ратове на Блиском истоку.

Саудијска Арабија и Иран имају интересе у земљама као што су Јемен, Либан и Сирија, где су обе имале свој удео у сукобима, било дипломатски, путем политичких странака попут Хезболаха и Покрета будућности, или директног сукоба кроз групе попут снага Хута и Хадијевих лојалиста.

До сада су обе стране посвећене овом конфликту на Блиском истоку сличном Хладном рату; међутим, са све већим проблемима Саудијске Арабије са Катаром и Турском, будућа конфронтација је могућа.

Индија и Пакистан започеле велики сукоб! Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто су Иран и Саудијска Арабија непријатељи?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА