Најновије

ПРЕДЛОГ НОВЕ КАЗНЕНЕ ПОЛИТИКЕ: Колика затворска казна треба да буде изречена за убиство?

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) залаже се за повећање општег законског максимума казне затвора са садашњих 20 на 30 година затвора, уз изузетак који се односи на најтеже кривично дело - тешко убиство.

Затвор (Илустрација: Pixabay)

За тешко убиство УСТ предлаже да се пропише нова казна доживотног затвора, уместо постојеће казне од 30 год 40 година затвора, а која би се изрицала убицама детета, малолетника, полицајца, војног и службеног лица на дужности, судије, јавног тужиоца и заменика тужиоца.

Ова казна не би могла да се изрекне извршиоцу који у време извршења кривичног дела није навршио 21 годину, наводи се у предлогу УСТ за измене Кривичног законика Србије, у које је Танјуг имао увид.

Према предлогу, казна затвора не би могла да буде краћа од 30 дана ни дужа од 30 година.

Када је у питању класично убиство, казна не би могла да буде нижа од пет година затвора ни дужа од 30 година.

Међутим, код кривичног дела "убиство на мах", односно када да је извршилац доведен без своје кривице у јаку раздраженост нападом, злостављањем или тешким вређањем убијеног", УСТ предлаже казну затвора од једне до 15 година.

Исту казну предлаже и за убиство из нехата.

Такође, код кривичног дела "навођење на самоубиство и помагање у самоубиству", удружење се залаже за прописивање новог става - када је кривично дело учињено путем друштвених мрежа, или према већем броју лица. Ту предлаже казну затвора од једне до 10 година.

УСТ подржава предлог Министарства унутрашњих послова за увођење кривичног дела "припремање кривичног дела" које, према предлогу УСТ, може бити кажњиво ако је извршено са умишљајем и ако је за то кривично дело прописана казна од 10 година или тежа казна.

"Ко са умишљајем припрема извршење кривичног дела казниће се за припремање извршења кривичног дела за које се по закону може изрећи казна затвора од 10 година или тежа казна, а за друга кривична дела само кад закон изричито прописује кажњавање и за припремање", наводи се у предлогу.

То значи да би према овом предлогу припрема могла да буде кажњива за све облике убиства, поједине злоупотребе службеног положаја и друга тешка кривична дела.

Као радњу извршења овог кривичног дела, УСТ предлаже опис:

"Припремање се може састојати у набављању и оспособљавању средстава за извршење кривичног дела, отклањању препрека за извршење кривичног дела, договарању, планирању или организовању са другима извршења кривичног дела, као и другим радњама којима се стварају услови за непосредно извршење кривичног дела, а које не представљају радњу извршења".

Према предлогу УСТ, учинилац за припремање кривичног дела могао би да буде кажњен у границама казне прописане за конкретно кривично дело, а могла би да му се изрекне и блажа казна.

Такође сматра да би кућни затвор могао да се, под прописаним условима, изриче у трајању до две године, уместо досадашње једне године (за све преко иде се у класичан затвор).

Поред ових предлога, УСТ је радној групи Министарства правде доставио и друге предлоге за прецизирање и допуну појединих чланова закона.

Радна група Министарства правде коју чине и представници МУП-а, тужилаштва, суда, и професора, адвоката...ради на свеобухватним изменама КЗ-а, са основним циљем пооштравања казнене политике, које је најављено из врха власти почетком године.

Какву контролу ће наредних дана вршити саобраћајна полиција, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Каква је казнена политика за злостављање деце?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА