Најновије

ЛОВАЦ НА РУСКИ С-400: Northrop Grumman развија ракету великог домета AARGM-ER

Команда ваздухопловних борбених система која се налази у оквиру америчког ратног ваздухопловства, потписала је 322,5 милиона долара тежак уговор са корпорацијом Northrop Grumman, која има задатак да развије и тестира ваздухопловну противрадарску ракету великог домета AARGM-ER (Advanced Anti-Radiation Guided Missile – Extended Range).

Ф 35 (Фото: Јутјуб)

Како је саопштио интернет портал РГ, ракета се прави за потребе америчког ратног ваздухопловства. Конкретно, са ракетом AARGM-ER ће се опремати оперативни борбени авиони F/A-18E/F, EA-18G и F-35A/C. Цео развојни пројекат са тестирањима треба да буде готов до краја 2023.године.

Према речима главног конструктора, овај пројекат је започео још 2015.године у оквиру компаније Orbital ATK, који је део корпорације Northrop Grumman.  Годину дана касније тадашњи министар одбране САД Ештон Картер је пројекат развоја нове ракете оценио као веома важан за тадашње потребе ратне морнарице САД, у борби против све сифистициранијег противника какве су војске Русије и Кине.

Нову ракету AARGM-ER ваздушног базирања ће погонити мотор на чврсто гориво. Одликоваће је увећан корпус који ће на себи имати елементе смањене радарске видљивости. Њен ефективни домет у односу на почетну верзију ракете је на овај начин увећан за око 100-110км. Ракета ће се на циљ наводити комбинованим начином вођења. Према њеним техничко-тактичким карактеристикама, ова ракета ће обезбедити дејство против свих савремених система ПВО великог домета, укључујући ту и руски С-400.

Додатне спецификације говоре да ће AARGM-ER имати способност дејства у условима интензивне противелектронске борбе. Она ће бити ефикасна и против непријатеља који масовно користи макете и лажне циљеве. Ракета ће бити опремљена самонавођеном радарском бојевом главом милиметарског дијапазона. Ловачки авиони пете генерације Lockheed Martin F-35A може ову ракету да носи у свом унутрашњем одсеку. Верзије F-35B/C ће моћи да је носе и на спољним носачима.

Да би сустигао Русију - Пентагон улаже 2,6 милијарди долара у хиперсонично оружје. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА