Најновије

Вучић открио право стање ствари око Косова! Сви би да ратују, али кад дође до плавих коверата...

"Никако не могу да разумем шта је идеја оних у Србији који, ваљда, мисле да је једино решење, могуће и нормално, да све разговоре зауставимо", изјавио је јуче председник Србије Александар Вучић и додао да за такве има само једно питање: Да ли желите да ратујемо?

Вучић (Фото: Јутјуб)

Он је на питање новинара ТВ Прва где је крај стрпљењу Србије и зашто смо и даље у процесу, с обзиром на то да Приштина није испунила Бриселски споразум, увела таксе и усвојила платформу, поставио контрапитање: "А шта желите? Да ратујемо?".

- Хоћете ли онда да ми причате о плавим ковертама које иду на адресе по Србији? Видим да тих добровољаца има много, а кад се дође до плавих коверата, нико неће да се јави - рекао је Вучић.
Председник је упитао и да ли Београд треба да каже да не жели да преговара и приметио да, чак и да ратујемо, опет бисмо сутра морали да преговарамо и разговарамо.

Сагласан је, истиче, да Приштина није испунила важне ствари, али и то да Србија не може да се склони и да остави Србе на КиМ на милост и немилост, пошто замрзнути конфликт не постоји. Он је, такође, поново запитао: Шта ћемо да урадимо ако крену да нам заузимају Газиводе и "Трепчу"?

- Више пута сам рекао шта ћемо да урадимо и то ћемо да урадимо. И сав бес целог света ћу на своја леђа да превалим. Ми смо рекли све оно што они пре нас никад нису рекли и то је једини разлог зашто Приштина у ову акцију не иде. А ако крене, знаћемо да одговоримо - закључио је Вучић.

ЕУ ће у априлу покушати да нешто помери на терену

Председник Србије рекао је, поводом прексиноћног састанка са саветницима немачке канцеларке Ангеле Меркел, да очекује да ће током априла бити нових помака и покушаја из ЕУ да се ствари на терену помере, везано за таксе које је увела Приштина.

Истакао је, међутим, да нисмо ближе договору са Приштином, јер не преговарају Немци са Приштином, већ ми, а преговора нема. Казао је да су га немачки званичници обавестили да су недвосмислено тражили од Приштине да укине таксе, али он, како је истакао, не очекује да ће Приштина то учинити.

Упитан зашто Србија нема платформу, Вучић је казао да је одговор логичан и да га види сваки разуман човек.

- Ако хоћете да разговарате с неким, онда не закуцавате ствари, а ако закуцате, тешко је ексер извући - подвукао је он.

Од Американаца нисам чуо да подржавају поделу Косова

Вучић је јуче рекао и да, ако оставимо по страни запад и Албанце и оне на истоку, највише га мучи чињеница да ми у Србији не можемо да разумемо шта се дешава на КиМ.

- Када питам: А шта су то црвене линије и оно што треба да разумемо, нико то није у стању да ми каже - напоменуо је председник.

На питање да донесе мапу и покаже које би то линије биле, каже да то не може да учини.

- Не могу да вам дам мапу, ако ви можете, доставите ми ту мапу и честитам вам на храбрости - рекао је Вучић, додајући да то није само питање мапе већ и да има много других важних питања која треба да се реше као што су заштита наших интереса, цркве, имовине, права, прелазак преко административне линије, како учествовати на изборима...

Упитан да ли су САД промениле мишљење и да ли подржавају поделу територије, каже да то никада није чуо и да су представници америчке администрације поновили да траже укидање такси и да је важно да се наставе разговори.

Да смо се разграничили, сад би смо били члан ЕУ

Да смо прихватили идеју разграничења као решење за КиМ када је Добрица Ћосић први пут то понудио, данас бисмо били земља чланица ЕУ, поручио је Вучић и истакао да је Србија у време када су Ћосић, а и Ђинђић, о томе говорили имала много више на Косову од онога што има данас. Сада је, каже, ситуација на КиМ десет пута тежа него у време Ћосића и Ђинђића.

Вучић је тако одговорио на питање РТС поводом подсећања из ЛДП да су се Зоран Ђинђић и Добрица Ћосић залагали за идеју разграничења као решење за Косово и да он мисли да ће боље проћи од њих у реализацији те идеје.

- Да смо, када је Ћосић то први пут понудио, то прихватили, данас бисмо били чланица ЕУ. Данас бих са сигурношћу могао да кажем да ће "Фолксваген" код нас, овако су нам шансе невелике у поређењу са земљама ЕУ, јер нисмо чланица, уз проблем Косова - рекао је Вучић.

Платићу сваку политичку цену

Председник је напоменуо да он нема никакав проблем са плаћањем политичке цене за политику коју води, па и према Косову, јер се, каже, политиком не бави да би преживео још један дан, као што су, каже, радили његови претходници на власти, већ да би нешто остало иза њега.

- То нешто нису пусти снови, већ фабрике, запослени људи, живот за будућност Србије, али то је и заштита националних и државних интереса, на реалној, одговорној и озбиљној бази. А цена, мање-више... То није нарочито важно - рекао је Вучић.

Прогоне људе који могу да бране Србе

Што се актуелне ситуације на северу Косова тиче, Вучић је јуче казао да Албанци затварају све зелене линије.

- Затварају све линије за пролазак робе нашим камионима, подижу потернице за све људе, за шта год им падне на памет против људи који су способни да бране и штите север - рекао је он.

Нагласио је да не кажу ко је убио Оливера Ивановића, јер немају појма или се праве луди, али зато гоне људе за нека дела од пре осам или десет година, као што је бушење гума.

- Дубинска акција је вишеслојна, склањају наше људи способне за одбрану ван Косова. Не дозвољавају никакав проток робе на север. На југу већ имамо велике проблеме са снабдевањем. Хоће да нам зауставе све и на северу - објаснио је председник.

Лазански открива највећи блеф НАТО савеза. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА