Најновије

АМЕРИКА ОПТУЖИЛА КИНУ ДА НЕ ПОШТУЈЕ ЉУДСКА ПРАВА, ПЕКИНГ ОШТРО ОДГОВОРИО: Ви боље да погледате мало себе!

Кина је данас оштро осудила критику Вашингтона у годишњем извештају Стејт департмента о поштовању људских права у тој земљи и у "сопственом годишњем одговору САД-у" поручили им да "САД као самопроглашени заштитници људских права у свету треба првенствено да погледају своју државу.

Трамп и Ђинпинг (Фото: Синхуа/Правда)

Амерички Стејт департмент критиковао је поштовање људских права у Кини, укључујући и злоупотребе муслиманске мањине у Ксињианг регији.

Државни секретар САД Мајкл Помпео подвукао је злоупотребе људских права у Ирану, Кини, Јужном Судану и Никарагви у годишњем извештају, и посебно истакао Кину као лигу за себе.

Директор одељења за људска права Стејт департмента Мајкл Козак рекао је "да такво непоштовање људских права муслиманске мањине у Ксињианг регији није забележено од 1930. године", очигледно мислећи на прогоне Хитлерове Немачке и Стаљинову политику. 

Портпарол кинеског министарства спољних послова Лу Канг је изјавио "да је амерички извештај, као и обично, пун идеолошких предрасуда и неоснованих оптужби" и навео да је Кина послала Вашингтону одговор.

"Саветујемо САД да погледају како се код њих поштују људска права, и да прво воде рачуна о сопственим стварима", додао је Лу Канг.

Кинеска влада је данас издала "годишњи извештај о побијању критика" из Вашингтона. 

Очигледно је реч о двоструким стандардима, оценили су из кинеског државног савета и додали да су САД самопроглашени бранилац људских права.

Извештај истиче и недостатак медијске слободе, упркос томе што је Кина на ранг листи Репортера без граница прошле године била на 176 месту испред Сирије, Туркменистана, Еритреје и Северне Кореје. 

"Слобода медија је нападнута без преседана" каже се у извештају Кине, и указује на случајеве хапшења репортера у САД и спречавања новинара да раде свој посао.

Влада САД наставља да оптужује медије за креирање лажних вести, и ствара се атмосфера застрашивања и непријатељства, наводи се у извештај указујући на случајеве где је Бела кућа одузела акредитиве неким новинарима. 

Председник Си Ђинпинг ретко одговара на питања репортера и нема портпарола.

Кина је одбила критику и указала да је милионе подигла из сиромаштва и да нико нема право да критикује њихов начин владавине.

Прочитајте ОВДЕ како је то Иран подвикнуо Пакистану.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта су се стварно договориле Кина и Америка?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА