Најновије

НАТО МОРА БИТИ КАЖЊЕН ЗА БОМБЕ НА СРБИЈУ! Јасна порука председника Русије

Руска Федерација на чијем је челу Владимир Путин, усвојила је јуче документ у којем се наводи да је војна операција против суверене Савезне Републике Југославије 1999. године претворила НАТО у главну опасност за читав свет и поручила да иницијатори овог злочина морају да одговарају пред лицем правде!

Путин (Фото: РИА/ Правда)

Како се наводи у документу, који је усвојио Горњи дом Руске думе поводом предстојеће 20. годишњице НАТО бомбардовања, та војна операција одразила негативно на даљи развој узајамних односа и поверења европских држава, а некажњавање одговорних довело је до нових трагедија у Сирији, Ираку и Либији. 

Хтели нас на коленима

- Државе чланице НАТО покушале су да баце народ Југославије на колена, да прекроје устав УН, а последице те трагедије још увек потресају свет – рекао је Константин Косачов, шеф Међународнсог комитета Савета Федерације Русије, преносе РИА Новости.

Посланици су подсетили да је НАТО у бомбардовању Југославије користио муницију са осиромашеним уранијумом, што је узроковало многобројне жртве међу цивилима. 

- Признање назависности Косова, које је уследило 2008. године, од читавог низа земаља Запада, представљало је само наставак онога што је започео НАТО – подршку сепаратизму и конфликту на територији бивше Југославије. Фактичко отцепљење КиМ преседан је у међународним односима, који је крајње закомпликовао решавање постојећих конфликата у питању непризнатих држава. Војна операција чланица НАТО представља акт агресије против суверене државе и стога би иницијаторе овог злочина требало позвати на међународноправну одговорност – наводи се у саопштењу Савета РФ, у којем се позивају сви светски парламенти, али и Савет УН да осуди агресију Алијансе на Србију, односно СРЈ, и предузму све кораке како би се санирале последице.

Народни посланик Милован Дрецун подсећа да су над нашом земљом почињени огромни злочини:

- Питање је да ли постоји механизам за то да они буду кажњени, јер га 20 година очито нема… Иницијатива је прихватљива, хвала Русима на томе што је бар неко у свету тражио одговорност за тај тешки злочин над нашим народом и државом.

Велики губици

Током 78 дана НАТО бомбардовања, које је почело 24. марта 1999. године, и које је први пут у историји изведено без одобрења Савета Уједињених нација, према неким проценама, погинуло је око 2000 цивила, 1000 војника и 79 деце, а начињена је материјална штета која се процењује на 30 милијарди долара. 

Жао ми је што нисмо заштитили Југославију!

Председница Савета Федерације и стални члан Савета безбедности Русије, Валентина Матвијенко, изразила је жаљење што Русија није успела да спречи бомбардовање Југославије и заштити нашу земљу:

- Покушали смо свим снагама да спречимо војни конфликт, али посебно је било цинично када је тадашњи руски премијер Примаков кренуо за Америку на преговоре о Југославији, а у том тренутку је почело бомбардовање. Тренутак када је Примаков над Атлантиком окренуо авион и вратио се у Русију означио је почетак наше независне политике. 

Пакистан прети Индији тестирањем паметног оружја. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин у Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА