Најновије

КИЈЕВСКИ РЕЖИМ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ ЗБОГ ОВОГА: ЕУ шаље Русе у Украјину

Канцеларија за демократске институције и људска права при ОЕБС-у укључила је руске држављане на своју листу краткорочних посматрача за председничке изборе у Украјини. О томе је известио званични представник Канцеларије Томас Рајмер, јављају РИА Новости у петак, 15. марта.

ЕУ и Русија (Фото: РИА Новости)

"Предали смо Централној изборној комисији Украјине списак свих особа које су земље ОЕБС-а понудиле као посматраче", објаснио је Рајнер.

Према његовим речима, на списку се налазе имена 24 држављана Русије.

Руско министарство спољних послова је 8. фебруара саопштило да "из безбедносних разлога" руски представници неће бити послати као дугорочни посматрачи на председничке изборе у Украјини. Одлука је донесена након поновљених изјава украјинског министарства спољних послова и председника државе Петра Порошенка да неће допустити проматраче из "земље агресора".

Према украјинској страни, руски представници немају право да посматрају изборе чак и као део међународне мисије ОЕБС-а. У Москви, одбијање да се акредитују дугорочни руски посматрачи сматрају се "грубим кршењем међународних обавеза" и наводи се да је Кијев "обрисао ноге" о стандарде изборних процедура.

Истовремено, ОЕБС је нагласио да је одлука о одбијању акредитације грађанима једне државе без преседана и противна обавезама чланова организације. Поред тога, Курт Волкер, специјални представник америчког Стејте департмента за Украјину, захтевао је да Кијев допусти посматрачима из Русије да дођу на изборе. Он је истакао да ће то помоћи међународном признавању украјинских избора.

Избори за председника Украјине одржаће се 31. марта. Други круг, ако је потребно, одржаће се 21. априла. 39 кандидата ће се такмичити за место шефа државе, иако их је у почетку било 44. До сада је на челу водеће тројке Владимир Зеленски. Према најновијим истраживањима јавног мњења, иако Порошенко има шансе да дође до другог круга избора, он губи од свих својих најближих конкурената.

Како је Америка обавила рат светској правди, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зеленски сахрањује Порошенка

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА