Најновије

ТУЂМАНОВ ОБАВЕШТАЈАЦ ОТКРИО КАКО ЈЕ СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ ПРЕЖИВЕО АТЕНТАТ! Ево ко је стајао иза њега!

Сумњива саобраћајна несрећа, која се сматра првим покушајем атентата на Слободана Милошевића, десила се 3. јануара 1988, на аутопуту Загреб - Београд, када су на аутомобилу, тада председника ЦК Србије, пукле обе задње гуме, шаљући аутомобил у јаругу.

Милошевић (Фото: Јутјуб)

Милошевић је задобио лакше повреде и већ сутрадан се нашао на послу. СУП Београда је утврдио да су гуме биле "дотрајале и да је нестручно урађена пнеуматика".

Возач, син Марко и Мира били су, како је рекао доктор, "угрувани", а Слободан је имао најозбиљније повреде - ране на нози биле су дубоке, али нога није била сломљена...

Јосип Манолић, кључни Туђманов обавештајац тог доба, испричао је детаље тог атентата за хрватске медије.

- У тој причи ми нисмо били главни актери - рекао је Манолић, па додао:

- Био је то план босанских тајних служби, а наше су, само неки њени делови, на одређен начин имале у томе удела, све док Милошевић није осетио да се нешто догађа па је протествовао код Туђмана... Покушај атентата догодио се кад је пукла гума на возилу у којем се налазио. Била је то порука да постоје и снаге које га не желе као вођу... Центар припрема тог атентата био је у Србији, а главни актери су били из радикалне опозиције којој је Милошевић сметао.

- Српска служба је нањушила да се нешто спрема. Као и свака таква служба, бринули су се за шефа и чували га, али нису успели сазнати ко му међу њима тачно ради о глави. Били су то људи из његове најближе околине. Тога дана кад је Милошевићу експлодирала гума на аутомобилу, ја сам био у Загребу. Истим каналима којим сам до тада комуницирао, до мене је дошла вест о покушају атентата. Пре покушаја атентата председник Туђман и Милошевић су разговарали и у том разговору Милошевић је Туђману дао до знања како зна да се на њега спрема атентат. Рекао му је да зна да има непријатеље у својој ближој околини. Туђман му је кратко и јасно узвратио: "Ми не учествујемо у тој акцији!". Због сазнања које смо имали Туђман ме послао у Грац да кажем Радовану Караџићу и Кољевићу да смо чули шта се спрема. Чекао сам да састанак заврши и, кад смо изашли из зграде, повукао сам Караџића у страну и у четири ока му шапнуо шта ми је наложио председник Туђман. Он је кратко узвратио: "Већ смо обавештени". Верујем да су после сазнали ко му је и како сместио - присетио се Јосип Манолић ове епизоде.

Мира Марковић: Било је то овако!

О том догађају, писала је и Милошевићева супруга Мирјана у мемоарима објављенима пре три године "Било је то овако".

- Пре него што је пала ноћ, у неколико километара експлодирале су обе задње гуме на колима којима смо се враћали кући... Аутомобил је слетео с пута, с кровом на земљи. Слободан је с предњег седишта питао мене и Марка јесмо ли живи... Ни онда, ни касније, нисам знала како смо изашли кроз једва отворен прозор. Док стојимо поред слупаног аута, возач и нас троје, поцепани, живи и још нас ништа не боли, све из кофера расуто по снегу, ја гледам своје хаљине и ципеле, у снегу и мраку, и питам Слободана где је мој цвет из косе. Он га тражи погледом и каже ми да је ту и да не бринем. А у ауту још увек ради касетофон, кроз ноћ, над ливадом, у снегу, и даље се чује песма: "Цветови бели, цветови плави, у твојој коси"... Та надреална слика трајала је десетак минута.

Мира Марковић потом описује како су породицу Милошевић евакуисали с места атентата.

Мира је покушала да стопира неколико аутомобила, али се нико није заустављао.

Успела је тек с једним аутобусом, који их је одвезао у болницу на Бежанијској коси.

Терориста са Новог Зеланда на пушкама имао исписана имена српских хероја, ћирилицом! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најпознатији атентати у свету и Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА