Најновије

МОСКВА: Руска страна неће остати без одговора на непријатељске акције ЕУ!

Русија ће одговорити на нове санкције Европске уније уперене против руских грађана у вези са инцидентом у Керчком мореузу.

Парада у Москви (Фото: Риа)

То је навело Министарство спољних послова Русије у саопштењу за јавност.

"Изговор за унос имена наших сународника на нелегитимну листу санкција ЕУ запањујуће је лицемеран и циничан. Ова одлука се углавном односи се на запослене у граничној служби Федералне службе безбедности (ФСБ) Руске Федерације који храбро обављају своју дужност заштите државне границе наше земље. Њихова једина кривица јесте та што су одлучним поступцима одговорили на грубу провокацију коју су на подручју Керчког мореуза организовале кијевске власти 25. новембра 2018. године", каже се у саопштењу министарства, и истиче да "руска страна неће остати без одговора на непријатељске акције ЕУ". 

Министарство је истакло да су бродови украјинске морнарице прешли морске границе Руске Федерације на месту које је било руска територије чак и пре реинтеграције Крима у марту 2014. године. 

"Заробљавање украјинских бродова и њихове посаде од стране наших граничних службеника у потпуном је складу с нормама међународног права, устава и актуелног законодавства Руске Федерација. Украјински морнари су касније јавно признали провокативни карактер инцидента у којем су учествовали", саопштило је министарство. 

Москва жали због тога што се увођењем санкција ЕУ у ствари ставила на страну кијевских власти које су окренуле новембарске догађаје Керчком мореузу "наопако." "Не можемо а да не приметимо да је та одлука донета непосредно пре председничких избора у Украјини", наведено је у саопштењу министарства. 

Европска унија је у петак ставила осам руских војника и чланове Федералне службе безбедности (ФСБ) на црну листу због инцидента у Керчком мореузу. Ради се о догађајима из 25. новембра прошле године, када су три украјинска морнаричка брода прешла државну границу у Керчком мореузу. 

Украјински бродови нису реаговали на легитимне захтеве који су дошли са бродова граничне службе ФСБ-а и Црноморске флоте која их је следила како би их зауставила одмах и онемогућила њихове опасне маневре. 

Због њиховог очигледног одбијања да послушају наређење, руске снаге су отвориле паљбу да би зауставила продор украјинских бродова. Бродови су заробљени и одведени у Керч. Кривични поступак је покренут због кршења руске државне границе, и посаде су ухапшене, преноси ТАС.

Прочитајте ОВДЕ све о нуклеарној тензији која расте.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Нова медијска офанзива Запада на Русију.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА