Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) 60 година након застрашујућег догађаја руске тајне службе поново испитују нерешени случај "Дјатлов пролаз"

Шездесет година након што је група планинара мистериозно умрла на планини Урал, полиција оживљава нерешени, озлоглашени случај.

И даље мистерија (Фото: Домен јавног власништва)

Британија има Џека Трбосека, Сједињене Државе имају убицу Зодијака, а Русија има инцидент са Дјатловим пролазом. Руска канцеларија главног тужиоца је 1. фебруара саопштила да поново отвара истрагу у вези са нерешеним случајем који је збуњивао Русе више од 60 година.

Шта се десило?

Дана 23. јануара 1959. девет студената са Политехничког института Урал кренуло је у шетњу северним Уралом. Водио их је Игор Ђатлов, студент инжењерства, по коме је планински пролаз, куда је група шетала, постхумно добио име.

Након што се ученици неколико дана касније нису вратили кући, спасиоци су започели потрагу. На крају су наишли на шатор који је изнутра био отворен. Ствари планинара, укључујући одећу и обућу, још су били унутра.

Вишедневна претрага подручја довела је до проналажења тела. Лежали су у басенима два или три километра од места где су поставили логор.

Истражитељи су били збуњени. Планинари су били неадекватно обучени за температуре испод нуле. Неки су носили једну ципелу, неки су носили само чарапе, а неки су били боси. Истрага је закључила да је шест особа умрло од хипотермије, док су остале три особе умрле од великих спољних повреда.

У мају исте године, истрага је прекинута. До данашњег дана, званични узрок смрти у документима описан је само као “несавладива природна сила”.

Али журба совјетских власти да прекине истрагу од њеног почетка инспирисала је теорије завере. Већина ових теорија усредсређује се на идеју да је Дјатлова група видела нешто што није требало да види, као што је тајно оружје које се тестира у скровитим планинама, али постоје многе друге, необичне теорије.

Зашто се истрага поново отвара?

Шездесет година након инцидента, случај се оживљава.

Прво, премешта се из регионалног огранка Истражног одбора у савезни огранак.

Андреј Курјаков, званичник тужилаштва у Свердловској регији, изјавио је на прес-конференцији 4. фебруара да је државно тужилаштво затражило све документе који се директно или индиректно односе на случај. Почетком наредног месеца истражитељи ће се вратити на место догађаја како би обавили девет засебних испитивања, наводи државна агенција РИА Новости.

Истрага ће разматрати само три теорије, рекао је Курјаков. То укључује ураган, снежну плочу или лавину. Ове могућности сужене су са званичне листе од 75 теорија, од завера владе до натприродних догађаја.

Доминантне теорије

Хипотеза о лавини или урагану и даље има рупе, тврде теоретичари. Постоји мали или никакав физички доказ да је дошло до таквог догађаја. Штавише, ово не објашњава зашто би се планинари само делимично обукли када су кренули из шатора.

Каква сила је Дјатлову групу извукла из њиховог шатора те ноћи?

Ево неколико најпопуларнијих верзија догађаја:

Инфразвучне фреквенције

Теорију инфразвучне панике је популаризовао амерички писац Дони Ајкар у својој књизи из 2013. „Мртва планина: неиспричана истина о инциденту са Дјатловим пролазом“. После консултација са физичарима, Ајкар је закључио да је комбинација јаких ветрова и закривљености планина које окружују камп произвела фреквенцију инфразвука, звук који је пренизак да би га људске уши регистровале. Фреквенције инфразвука могу да изазову стање панике код људи.

Према овој теорији, планинари су збрисали из свог шатора и побегли у ноћ.

Када је група стигла довољно далеко на место где им се слух повратио , било је прекасно. Неспособни да се врате на сигурно, подлегли су хипотермији. Други су задобили повреде када су пали у басене, где су пронађени.

Прљава игра

Инцидент у Дјатловом пролазу такође је изазвао сумње о прљавој игри. Када су истражитељи први пут почели да се баве случајем, у пролеће 1959. године, сумњали су да су аутохтони људи из Мансија можда повредили планинаре због непоштовања поседа на светој земљи, рекао је Ајкар у својој књизи. Није пронађен ниједан доказ који подржава ову теорију и стога је одбачен.

Неки чак верују да су планинари имали везе са властима. Шеф Јавног меморијалног фонда Дјатлове групе, Јури Кунцвич, рекао је државној новинској агенцији ТАСС 2016. године да верује да су планинари били на тајној мисији КГБ-а, како би фотографисали мистериозни “технолошки индукован тренутак ” који је експлодирао,  узрокујући њихову смрт.

Ванземаљци, јети и љубавници

Ниједан нерешени случај није потпун без гласина о натприродном или ванземаљцима.

Једна теорија на званичној листи од 75 окривљује ванземаљце. Ова теорија је била прилично популарна током совјетске ере, ширећи се након што су мештани наводно рекли истражитељима да су те ноћи видели невидљиви летећи објекат на небу.

Локална чудовишта су дата као друго објашњење. Документарни филм Дискавери канала из 2014. године користио је овај случај као доказ да Јети преплављују Уралске планине. Ова теорија покушава да објасни озбиљну природу спољних повреда које су пронађене на телима планинара, тврдећи да је само надљудска сила могла изазвати такву штету.

За романтике, друга теорија износи бизарне догађаје који воде све до емоционалних свађа. Теорија каже да су после “дејта” неки остали делимично обучени, што је довело до жустре свађе која је кулминирала у трагедију.

Заиста постоји теорија за свакога.

Русија почиње градњу фрегата-разарача које ће носити по 48 крстарећих ракета „Калибар“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА