Најновије

ИНДИЈСКИ ЕКСПЕРТИ: Зашто ловци Су-30МКИ нису бранили индијско небо од агресора? (ВИДЕО)

Према информацијама неименованог извора који је запослен у индијском Министарству одбране, пројекат изградње ојачаних хангара је одобрен тек 2017.године. Дакле, пуне две деценије од момента када су ови авиони набављени, што је апсолутно недопустиво за озбиљна ратна ваздухопловства и војску у целини.

Су-30МКИ (Фото: Јутјуб)

„Услед бирократског одлагања нисмо успели да изградимо неопходне хангаре за вишенаменске ловце Су-30МКИ који би били базирани у близини граничне линије са Пакистаном. Комитет за питања безбедности је одобрио овај пројекат тек крајем 2017.године“- рекао је извор из индијског министарства. Услед техничког разлога авиони Су-30МКИ нису могли да буду распоређени у близини границе са Пакистаном и правовремено реагују на дејство противничке авијације.

У рано јутро, 27.фебруара ове године, групација јачине две ескадриле РВ Пакистана (више од 20 авиона) пресекла је линију контроле у намери да изврши удар по индијским копненим циљевима употребом једрећих бомби Н4. Међутим, те планове су им покварили ловачки авиони МиГ-21 „Бизон“ који су са својим капацитетима присутни у овом региону, и који су брзо реаговали на  агресију.

Поред ловаца МиГ-21 „Бизон“, према пакистанској групацији авиона полетели су и модернији ловачки апарати РВ Индије („Мираж-2000“ и Су-30МКИ). Међутим они су се у том моменту налазили исувише далеко од рејона инцидента. Они су на ово подручје простигли тек када се практично све завршило. Према индијским подацима, у неравноправном сукобу са групацијом пакистанских авиона, оборен је један пакистански ловац Ф-16 и један индијски МиГ-21 „Бизон“.

Индијско ратно ваздухопловство је још пре 22 године набавило први контигент ловачких авиона Су-30.До данашњег дана, Индија је од Русије набавила укупно 272 ловца, од чега се њих 240 налази у оперативној употреби. Међутим, расходи који су неопходни за изградњу адекватне инфраструктуре за ове авионе, нису били укључени у целокупан уговор. Индијско ратно ваздухопловсто је питање изградње хангара за ове авионе, покренуло у моменту када се на његовом челу налазио маршал Норман Браун (N.A.K. Browne), који је ову функцију обављао у периоду авг. 2011-дец.2013. г.

Експерти сталне парламентарне комисије за одбрану су у свом извештају из 2016.године указали на кашњење у изградњи неопходних хангара за савремене ловачке авионе Су-30МКИ. Они су истакли да се овакво стање мора хитно решити, јер је број специјално ојачаних објеката за смештај авиона недопустиво мали.

Су-30МКИ је вишенаменски ловачки авион направљен на бази Су-30. Налази се у РВ Индије у броју од неких 250 јединица. Његова основна намена је остваривање ваздушне превласти на ширем простору. Опремљен је модерном авиоником која је реализована у кооперацији Русије-Индије-Француске и Израела. Авион поседује радар са пасивном фазираном решетком Н011 Барс. Ово му омогућава да употребљава широк спектар модерног ракетног наооружања класе ваздух-ваздух, ваздух-земља и ваздух-море.

Према речима бројних аналитичара, како са истока тако и са запада, Су-30МКИ је један од најбољих ловачких авиона на свету.

Мадуро је требао да буде убијен смртоносним дроном. "Мозак операције" открива детаље неуспелог атентата које можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Динакар Пери –The Hindu/ bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА