Најновије

РУСИЈА ПРЕКИНУЛА ПРЕГОВОРЕ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ?! Загребачки аналитичар о руском утицају у региону

Политички аналитичар из Загреба Давор Ђенеро тврди да се Русија још није помирила с тиме да су јој Македонија и Црна Гора измакле из зоне утицаја, па зато и постаје све нервознија и све агресивнија према администрацији у Подгорици.

Бриселски преговори (Фото: Јутјуб)

Коментаришући дешавања у Црној Гори, он тврди да, иако је Црна Гора у врло осетљивој ситуацији, која помало наличи на ону у каквој је била Македонија, кад је управљање државом преузео Зоран Заев, јасно је да протести који се сада догађају нису самоникли, него да су итекако “засејани и заливани” изван, односно, не правимо се невештима, из Србије и Русије.

“Нервозу Русије, додуше, лако је очитати и у односу на државу коју је обележавала, а и даље обележава, покорност у односу на Русију, дакле чак и према Србији, а та се нервоза појавила након првог сигнала да би се Србија могла отети руском утицају. Наиме, изгледа да су преговори Косова и Србије о дефинисању међусобне границе прекинути у тренутку кад се назирало решење, а да је разлог прекида дијалога пре свега руски притисак на председника Србије Александра Вучића. Након што би се, наиме, решило питање Косова, Русија би изгубила полугу утицаја на Србију, а Србији би се, као и Македонији, отворио пут приступања Европској унији”, казао је Ђенеро за ЦДМ.

Политички аналитичар поручује да, иако се и протести у Београду означавају као последица рада међународних агентура, та је процена је потпуно погрешна.

“Београдске демонстрације су неструктуриране и без матрице која би могла угрозити Вучића, а његова промена дискурса према протестима и почетак употребе репресије у ауторитарном друштву какво је оно у Србији, само ће ојачати Вучићев утицај. Тога су свесни западни аналитичари и политичари, који се према протестима, али и према опозицији у Србији односе врло резервисано”, сматра он.

Које политичке странке ће бити избрисане из регистра, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Анализа упада у РТС

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА