Најновије

Уочи одлуке о судбини Радована Караџића - три сценарија

Жалбено веће Међународног резидуалног Механизма за кривичне судове, у среду би требало да изрекне пресуду некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу у другостепеном (жалбеном) поступку. Караџић је осуђен првостепено на 40 година затвора за злочине почињене током последњег рата на територији те државе.

Караџић (Фото: ICTY)

Некадашња хашка истражитељка Невенка Тромп за Аваз говори о три могућа сценарија пресуде. 

Њој је, каже, најпожељнија опција, па и најлогичнија, да буде проглашен кривим. 

Она, међутим, не искључује ни могућност да Караџић буде ослобођен. 

"Први сценарио је да великим делом буде потврђена првостепена пресуда по којој је добио 40 година робије јер је крив за ратне злочине и злочине против човечности, укључујући и геноцид", каже Тромп. 

Као други наводи могућност да првостепена пресуда буде преиначена и да знатно буде смањена затворска казна, па чак и да Караџић буде ослобођен, а као трећу могућност, она види да буде осуђен на доживотну робију. 

"Сматрам да ће судије играти на сигурно, па се нећу изненадити ако на крају буде осуђен да до краја живота остане у затвору “, рекла је Тромп, која је радила као истражитељка трибунала у поступку против бившег српског и председника СРЈ Слободана Милошевића. 

Караџићу је суђено по две тачке за геноцид, по пет тачака за злочне против човечности и по четири тачке за кршења закона и обичаја ратовања које су починиле српске снаге током рата у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. 

Претресно веће Хашког трибунала је пре три године, 24. марта 2016., прогласило Караџића кривим за геноцид на подручју Сребренице 1995. године и за прогон, истребљивање, убиство, депортацију, нехумана дела (присилно премештање), терорисање , противправне нападе на цивиле и узимање талаца. Осуђен је у првом степену на 40 година затвора. Ослободен је кривице по оптужби за геноцид у другим општинама у БиХ. На сутрашњем изрицању пресуде биће представници Удружења логоража БиХ, предвођени педседником Јасмином Мешковицем и представнице Удружења Мајке Сребренице. 

Изрицање пресуде заказано је за среду, у 14 сати.

Постаје ли вођа Двери нови лидер опозиције прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА